У багатоквартирному будинку обвалився дах — не витримав вагу снігу

23 січня пізнім вечором у двоповерховому багатоквартирному будинку на вулиці Гончарова, 2А у Полтаві обвалився дах. Стара конструкція не витримала ваги снігу.

Про це журналістам Gazeta.ua розповіла мешканка будинку Тетяна Цєлік.

“Там дуже старі та прогнивші балки. Ми вже давно просили ЖЕО, щоб допомогли, але отримували відмовки. Моя мама чула, як впав дах. Проте одразу не зрозуміла, що саме сталося”, – розповіла жінка.

Загалом у будинку 2 під’їзди та 16 квартир. Обвалилось близько 70 м2 покрівлі над двома квартирами, 8-ю та 7-ю.



Також видно небо і над підйомом на дах із під’їзду. Якраз під ним розмістились два лічильники на світло. На решті даху балки потріскались від старості та провисли.

Щоб не залило водою з розталого снігу стелі і рубильники мешканці вирішили очистити сніг з горища самостійно. На дах лізти скидати сніг не збираються — бояться, що обвалиться. Під завалом коробка інтернет-провайдера і електродроти. Декілька телеантен теж впало.

“Вранці набрав ЖЕО. Мені сказали, що вони цим не займаються і нема кому на дах лізти. Пообіцяли перевести заявку на міськраду. Години за дві набрав і туди, сказали, що від комунальників їм заяв не надходило. За 15 хвилин мене перенабрали з ЖКГ і сказали, що вони можуть приїхати і скласти акт, але не приїдуть. Пояснили, що в тарифі нема утримання будинку. А платимо щомісячно гроші за чистку димоходних труб та вивіз сміття. Коли труби чистили — не пам’ятаю”, – розповів Владислав Малісєвіч, який проживає разом із дружиною та двома дітьми у 7-й квартирі.

Жителі будинку вже 6 років звертаються до міської ради та ЖЕО з проханням відремонтувати аварійний дах. За цей час зібрали цілу пачку звернень та відповідей — будинок поставили на чергу.

“Будинок побудували у 1972-му році. Тоді я тут і оселився. Обслуговує нас ЖЕО. За цей час бачив комунальників тільки раз, коли ті білили під’їзд. І то давно. Все інше робили своїми руками і силами. Над своїм під’їздом самі поставили “коньки” металеві. Не розумію, за що ми гроші сплачуємо. За 1 м2 у місяць виходить 1,55 грн. Квартири ж у нас по 42 — 47 м2 площею. Тобто на місяць загалом йде оплата з будинку 65 — 72 грн. І це за дві позиції на утримання будинку”, – розповідає мешканець сусіднього під’їзду Олексій Лукінов, який проживає у 16-й квартирі.

До надзвичайників мешканці також телефонували. Ті пообіцяти зі свого боку передати заявку до відповідних органів.

Заступник начальника КП “ЖЕО-2” Полтавської міської ради Михайло Лукін запевнив, що начальник дільниці ходила за вказаною адресою.

“Обстежимо будинок та будемо писати листа на житлово-комунальне господарство у зв’язку з тим, щоб оперативно відреагували й прийняли міри по відновленню даху, який обвалився під тиском снігу. Разом із листом направимо і дефектний акт. Після цього ЖКГ визначать об’єм робіт, вартість та назначать наступні процедури”, – розповів телефоном Лукін.