У будинках на п’яти вулицях Тернополя холодні батареї, у квартирах все одно що на вулиці (ВІДЕО)

Пані Світлана показує батареї, які не гріють від ранку. Разом з 2-річною Мартусею рятуються від холоду теплим одягом. Показує МедіаТОР.

– Зараз будемо вдягати кофточку, теплі носочки і будемо лягати спати. Щойно прийшли з вулиці, зараз відчуємо, як холодно.

Цієї зими, каже пані Світлана, квартира добре не обігрівається і пропадає тепла вода. Жінка переконана, що це пов’язано зі встановленням у її будинку індивідуального теплового пункту.

– Минулого року проблем взагалі ніяких не було, постійно була тепла вода, не відчувалося ніякого дискомфорту, а від червня, як вони почали робити ІТП, усе почалося, – мешканка будинку на вул. 15 Квітня, 19 Світлана.

У сусідньому будинку мешкає пан Олег.



Чоловік каже, не міг посушити одяг, аж тоді зрозумів, що батареї не гріють.

– Я попробував, батареї холодні, я до градусника, а там 16 чи 15 градусів, мені здається це вже кілька днів, а температура має бути нормальною, сусіду тепло у нього індивідуальне опалення, – розповідає мешканець будинку на вул. 15 квітня Олег Фостяк.

Запрошує до квартири на вул. 15 квітня, 25 і пані Анастасія. У неї троє діток, найменшому 1,5 роки. Жінка показує скільки одягу доводиться носити малим.Та це каже не рятує, у дітей холодні руки і вже з’явився нежить. А як буде з малюком, який скоро народиться не втямки.

– Ми їх накриваємо покривалом, зверху ще пледом, у хаті 14 градусів, у дітей нежить, кашель. А за опалення платимо 3 900, якого реально немає, – розказує мешканка будинку на вул. 15 квітня, 25 Анастасія.

Монтували індивідуальні теплові пункти ще з червня місяця. Юлія Мамчак зазначає, що усі роботи проводилися без згоди мешканців. Тепер тепла в квартирах немає, бо доми не утеплені.

– Ну можливо якби була тепло модернізація, ремонт труб це було б ефективно, але старі доми, на стару проводку встановлено нове обладнання, ну ж так ніхто не робить, це гроші наші йдуть на вітер ми опалюємо повітря, а нам рахують за теплу хату, – мешканка будинку на вулиці 15 квітня.

У «Тернопільміськтеплокомуненерго» пояснюють, аби встановити індивідуально тепловий пункт, повідомляти мешканців не потрібно. А те, що у квартирах холодно їхня комісія не підтвердила.

– Скарги не підтвердилися, тому що у всіх квартирах було 18 градусів, температура була нормативна. Тепловий пункт працює в залежності від температури зовнішнього повітря, у нього є датчик зовнішнього повітря і якщо на вулиці температура піднімається, стає температура плюсова, автоматично понижається кількість тепла, яка йде на будинки, батареї можуть бути дещо холодні, але температурний режим в квартирах не змінюється, – зазначив головний інженер «Тернопільміськтеплокомуненерго Віталій Грубенюк.

У решти тернополян, які проживають на вулиці 15 квітня, Київська, Стуса Лепкого і Куліша теплопостачання припинилося у зв’язку з аварійною ситуації на котельні, що на вулиці Київська. Тепер, у «Тернопільміськтеплокомуненерго кажуть» усе залагоджено і тепло в квартири тернополян незабаром повернеться.