На Прикарпатті зафіксували перший випадок лептоспірозу

У січні 2019 року в Івано-Франківській області зареєстрували перший випадок лептоспірозу. Про це повідомили в Івано-Франківському обласному лабораторному центрі МОЗ України.

«Причиною захворювання стало вживання немитого яблука, яке ймовірно було забруднене екскрементами миші. За даними лабораторії особливо небезпечних інфекцій в 2018 році встановлено, що майже 5,0% мишей, які були відловлені в населених пунктах області та досліджені в лабораторії, були інфіковані лептоспірами. Ставлення частини громадян до мишей як до звичного «атрибуту» житла часто призводить до захворювання на лептоспіроз і не тільки. Мишевидні гризуни є переносниками до 40 різних інфекцій. Доведено, що з їх вини загинуло більше людей, ніж при всіх війнах і революціях, які відбулися на Землі.



Мишовидні гризуни приймають безпосередню участь у поширенні багатьох особливо небезпечних інфекцій для людей та тварин – це чума, сказ, лептоспіроз, лістеріоз, Ку- гарячка, рикетсіози», – йдеться у повідомленні.
В 2018 році в області зареєстровано 31 випадок лептоспірозу, три з яких завершились летально. В переважній більшості захворювання протікало з важкими ускладненнями та лікуванням в реанімаційних відділеннях.

Згідно проведених епідеміологічних розслідувань встановлено, що основним джерелом інфекції (80,7%) були миші. В чотири рази частіше хворіли чоловіки, ніж жінки. В переважній більшості хворіли на лептоспіроз пенсіонери та безробітні (87,1% випадків). Вперше в області зареєстовано захворювання на лептоспіроз в дитини семи років.

«До 45,0% випадків захворювань пов’язані з порушенням гігієни при догляді за тваринами, виконанні господарських робіт в приміщеннях, які заселені мишовидними гризунами. Дощове літо 2018 року сприяло виживанню лептоспір в довкіллі. Тому 35,5% хворих інфікувалось лептоспірами під час купання в ставках та рибалки (в 2017р. – 27,8%). Майже 10,0% випадків повязані з вживанням їжі, контамінованої виділеннями гризунів», – йдеться у повідомленні.
Основний шлях проникнення лептоспір в організм людини через ушкоджену шкіру та слизові оболонки.

Профілактика полягає в знищенні мишовидних гризунів, захисті водоймищ від забруднення виділеннями гризунів, свійських та сільськогосподарських тварин. При високій імовірності інфікування, пов’язаного з професією, рекомендоване використання захисного одягу.

Довідка

Лептоспіро́з — гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів, яка перебігає з гарячкою, загальною інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної, нервової систем, геморагічним синдромом. Хвороба є одним з найпоширеніших зоонозів світу, спостерігають її на всіх континентах, окрім Антарктиди. Щорічна захворюваність коливається від 0,02 на 100 тисяч населення в країнах помірного клімату до 100 та більше у тропічному кліматі. Серйозні спалахи цієї хвороби відбуваються після повеней. Серед тяжких форм лептоспірозу летальність сягає 30-35 %.