Ікона з листя і на зрізі дерева: виставка сакрального живопису у Тернополі (ФОТО)

У часі різдвяних свят тернопільська галерея Бункермуз запрошує відвідати виставку сакрального мистецтва  «Боже милосердя». Майже три десятки сучасних ікон від польських та українських авторів – результати плідної праці в рамках 6-го міжнародного пленеру в селі Замлиння на Волині. Експозиція іконопису стала вже традиційною у Тернополі завдяки сприянню Консульства Республіки Польща у Луцьку. Ікони вражають багатством художніх засобів – тут і канонічні зображення Христа і святих, і дзеркало, в якому глядач побачить миротворця; теми з аніме, персонажі новітньої історії України, майже абстрактні роботи.

dsc_7580-460x334

Багатоманіття шляхів до Бога відображене у розмаїтті технік: увагу відвідувачів неодмінно приверне традиційна барвиста народна ікона на склі та євхаристія на зрізі дерева, фактурність та несподівані рішення. Наприклад, парні ікони, тлом, своєрідною ризою для котрих послужило… листя. Своєрідний пантеїзм прямо відображений у мистецтві – Бог, розчинений у природі, і сам є природою.

Тему робіт обрали саме такою, оскільки Папа Римський Франциск проголосив 2016 рік часом Надзвичайного Ювілею Божого Милосердя.

Місце проведення пленеру – це Інтеграційний центр у Замлинні, на землі, що стала свідком драмтичних історичних подій.



27 польських та українських митців через молитву та творчість на десять днів у липні занурилися у таємницю Божого Милосердя, його силу, що наповнює сучасний світ та обидва наші народи. Позаяк без такої перспективи неможливим бачиться взаємне примирення і пробачення гріхів минулого. Однак історична перспектива була не єдиною, з якою довелося зіткнутися митцям, створюючи свої роботи. Адже не можна осмислити ці питання, оминаючи трагедію сьогоденної війни в Україні.

????????????????????????????????????

Головна рушійна сила пленеру – це молодь, яка є незаангажованою та відкритою, додаючи сакральному живопису нових відтінків.

В основі проекту лежить потреба польсько-українського обміну думками й досвідом під час проведення пленеру сакрального мистецтва й іконопису, а також знайомства з релігійним контекстом візантійського сакрального мистецтва, культурними взаємовпливами Сходу і Заходу.

dsc_7602

Виставка триватиме до Водохреща, 19 січня, з 16:00 до 22:00. Вхід вільний.