Прощена неділя: попросіть вибачення правильно і що робити, якщо вас не пробачають

Цього року Прощена неділя настане 10 березня. Головний ритуал цього дня полягає в тому, щоб отримати прощення за свої вчинки і можливу образу, яку ми волею чи неволею могли завдати близьким і рідним, сусідам і знайомим, колегам і навіть малознайомим людям.

 

 

Попросити вибачення насправді не так вже й просто. Для багатьох людей головне утруднення викликає необхідність переступити через себе, свою гордість, визнати свою неправоту, знизити самооцінку у власній свідомості і очах оточуючих.

Однак суть ритуалу саме і полягає в боротьбі зі своєю зверхністю і каяття у вчинених гріхах. Через покаяння приходить полегшення для душі. І саме з чистою совістю і легкою душею люди і входять в період Великого посту.

Просіть пробачення щиро

Ви і самі навряд чи пробачили б людину, якби відчули якусь брехню або нещирість з його боку, чи не так? Те ж саме відчуває і людина по відношенню до вашого прохання про прощення. Якщо ви самі покаялися і усвідомили свою провину, і пробачити вас буде набагато легше.

Просіть пробачення, відчуваючи свою відповідальність

Мало хто з людей любить відчувати почуття провини.



Саме воно відчутно б’є по нашій самооцінці. Можна трохи полегшити свою долю і під час вибачень думати не про свою провину, а про відповідальність за власну поведінку і за її наслідки.

Промовляючи прохання про прощення, ви тим самим висловлюєте свій жаль з приводу допущеної вами помилки в своїй поведінці.

Як просити вибачення: чи ставити себе на місце скривдженого

Саме ця порада дана нам здавна – поставте себе на чуже місце. З одного боку – це правильно, адже так легше відчути те, що відчуває інша людина.

Але ось з іншого – така думка може бути помилковою, тому що ми починаємо судити про інших людей по собі. На якісь слова ви б навіть не звернули уваги, а ось інша людина всерйоз образилася. Ми можемо тільки здогадуватися, що відбувається в душі у нашого співрозмовника, але не знати цього напевно. І ми не маємо права приймати за нього рішення.

Не ставте умов

Вибачення, розпочаті з формулювання: “Прости, але …” свідомо приречені на невдачу. Це більше схоже на суперечку і озвучування умов, ніж на прохання вас пробачити. Не ставте умов, коли просите пробачення.

Наберіться терпіння

Коли ви просите пробачення у людини, будьте готові до того, що вона не пробачить вас. Або ж пробачить, але не відразу. Ваше прохання ще не означає, що його зобов’язані виконувати за першим же покликом.

Все залежить від того, наскільки сильна і глибока була рaна, нанесена вами. Та й від характеру самої людини теж багато що залежить.

Вона має повне право чинити, як вважатиме за потрібне. А ви у відповідь також не повинні на це ображатися.

Джерело.