Що робити, аби не втратити субсидію: як не припуститися фатальної помилки на старті монетизації

Днями в Україні розпочалася нова епоха в історії оплати комунальних послуг – саме в березні люди вперше почали отримувати грошові компенсації готівкою. А, як відомо, на першому етапі впровадження кардинально нової системи завжди спливають “підводні камені”. Тож, на які нюанси слід звертати увагу одержувачам фінансових “бонусів” та чого не варто робити, аби у майбутньому не пролетіти із субсидією, Знай.ua дізнавалися на прес-брифінгу із питань процесу монетизації субсидій у Києві.

 

 

Оплаті підлягає 100 % нарахувань

Кілька днів тому кияни масово почали отримувати квитанції за комунальні послуги. І першим, що побачили люди,стала відсутність звиклої графи, де раніше зазначалася сума обов’язкового платежу.

“В рахунках-повідомленнях, які кияни отримали в цьому місяці, відсутнє поле “Обов’язковий платіж” – саме цим вони і відрізняються від минулих. Для подальшого отримання субсидій необхідно сплачувати 100 % нарахувань за комунальні послуги”, – зазначає генеральний директор комунального концерну “Центр комунального сервісу” Андрій Щербина.

За словами Андрія Щербини, завдяки цьому, люди отримали і позитивний “бонус” – за рахунок цього було збільшено шрифт у квитанції, чого як раз вимагало чимало жителів міста.

“Нащо нам той шрифт, якщо більшість стариків в паніці від того, що зникла відповідна графа. Нехай, ще тим, у кого є діти та внуки, можуть близькі пояснити, а що робити тим, хто живе сам? Жодного роз’яснювального листа взагалі не приходило – краще б про це подумали!”, – обурюється пенсіонер Кирило Валентинович Стелюк, що проживає в Подільському районі.

“Платити вже потрібно, а грошей і близько немає!”

Загалом же, в столиці 158 тисяч субсидіантів, кожному з яких, за словами заступника директора Департаменту соціальної політики КМДА Максима Бученка, напередодні був відправлений лист із поясненнями.



Проте, далеко не всі задоволені кількістю наданої інформації.

“Поки що я отримала тільки лист із повідомленням про те, що розмір моєї грошової субсидії складатиме 680 гривень. При цьому, ані слова про те, коли саме я їх отримаю. Поки мені смс-оповіщення про нарахування не приходило. Якщо так піде і далі, то наприкінці тижня доведеться із власних запасів іти і платити, аби уникнути заборгованості. Оце покращили, так покращили – платити вже потрібно, а грошей і близько немає!”, – скаржиться мешканка Оболонського району Ольга Явшук.

Як наголосив заступник начальника Головного управління Ощадбанку з роздрібного бізнесу по м. Києву та Київській області Олег Римарев, виплати вже активно нараховуються – тільки впродовж 12 березня на картки надійшли зарахування 23 414 клієнтам.

Як відзначив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв, наразі спостерігається тенденція вчасної оплати комунальних послуг, тож хвилюватися щодо видалення зі списків субсидіантів у подальшому киянам поки що немає причин.

Дізнатися більш детально про принцип монетизації люди зможуть або на звороті квитанції, або у відділеннях Центру комунального сервісу, або за номером телефону ЦКС (044) 247-40-40.

Джерело.