Дослідники назвали найгіршу та найкращу дієти

Журі фахівців оцінило 38 різних способів схуднення. Агентство The U.S. News & World Report, яке спеціалізується на складанні рейтингів у різних галузях від освіти до фінансових інструментів, опублікувало рейтинг дієт, які так актуальні після зимових свят, пише Independent. Група експертів, що складається з дієтологів, лікарів та докторів наук проаналізувала 38 дієт та оцінила їх за кількома категоріями: довгострокове схуднення, короткострокове схуднення, здатність запобігти захворюванням, легкість дотримання, безпека для здоров’я та складність складання раціону.

1424441273_ljubaja-dieta-rabotaet-esli-vy-na-samom-dele-ee-priderzhivaetes-2

І найгіршою визнано дієту Whole30, чи як її ще називають – “Всі 30 днів” або “Здорові 30 днів”. Цей план схуднення визнаний гіршим навіть за дієти Аткінса та Дюкана, які широко критикуються лікарями. Дієта Whole30 передбачає дуже жорсткі обмеження щодо вживання їжі.



Заборонені цукор, алкоголь, глютен, зернові, молочні продукти і бобові. Вважається, зо за 30 днів такого харчування людина “повністю переналаштує своє ставлення до їжі”. Та не повернеться до “шкідливих” продуктів. Однак ті, хто цю дієту на собі спробував, твердять, що фактично цей план схуднення передбачає заміну майже всіх продуктів у раціоні м’ясом. При цьому за місяць “шкідливих” продуктів хочеться не менше, ніж до початку схуднення. А протягом дотримання дієти ти фактично “випадаєш” з суспільного життя, адже підібрати страви, що пасують, у закладах громадського харчування дуже складно. “Ця дієта не витримала вимог рейтингу в цілому. Та звичайно, вона абсолютно мені не подобається”, – зазначив член журі, доктор медичних наук Девід Кац.

Найкращими ж визнані:

1 місце. Дієта DASH, яка розроблена для боротьби з гіпертонією та нормалізації ваги. В основі дієти лежить твердження, що поживні речовини, такі як калій, кальцій, протеїни і волокна мають вирішальне значення для зниження та боротьби з високим кров’яним тиском. Вам не доведеться рахувати кількість потрібних речовин у їжі. Просто необхідно надати перевагу продуктам, які завжди називали корисними – фрукти, овочі, цільні зерна, нежирні білкові та молочні продукти. Уникати необхідно калорійих продуктів, такі, що насичені жиром та цукром, а також червоного м’яса. І важливо обмежити вживання солі.

2 місце. Середземноморська дієта. Згідно теорії дієти прийнято вважати, що люди в країнах, розташованих на Середземному морі живуть довше і менше страждають від раку і серцево-судинних захворювань. Хоча у Греції, Іспанії, Франції та Італії різні харчові традиції, однак є в них і спільні риси – вживання достатньої кількості локальних овочей та фруктів, морепродуктів кілька разів на тиждень, сирів та молочних продуктів, перевага м’яса птиці над червоним м’ясом, вживання червоного вина, оливкової олії та спецій. 3 місце. Дієта MIND, яка є поєднанням дієт DASH та Середземноморської і за твердженням її розробників допомагає покращити роботу мозку та запобігти хворобі Альцгеймера. Акцент у цій дієті надається топ-10 продуктам, корисним для мозку: всі зелені овочі у більшій кількості, інші овочі у меншій кількості, горіхи, ягоди, боби, цільні зерна, риба, маслинова олія і вино. Шкідливими у цій дієті визнані: червоне м’ясо, вершкове масло та маргарин, сир, випічка та солодощі, смажена їжа та фастфуд. Зазначимо, згідно дослідження у середньому українець за січень гладшає на п’ять кілограмів і за свята встигає випити до трьох літрів алкогольних напоїв та з’їсти до п’яти кілограмів м’яса.