На Тернопільщині штрафують незаконних збирачів березового соку

Екологічна та муніципальна інспекція проводить рейди на Тернопільщині з виявлення незаконних збирачів березового соку. Порушникам загрожують штрафи від 340 до 1360 гривень.

 

 

Рейди проводять у паркових зонах і лісосмугах, – зазначив старший держінспектор з охорони навколишнього середовища Михайло Онищук. Відповідно до порушення, виявленого у парку «Загребелля», винесено припис відділу технагляду Тернопільської міськради. 2-го квітня інспектори виявили там незаконний збір березового соку.

«Ми будемо стежити за виконання припису, який винесено щодо незаконного збирання березового соку у парку «Загребелля». Хочу нагадати, самовільний збір березового соку заборонений. Оскільки це може призвести до загибелі дерев.



Збираючи сік, люди часто не зважають ні на вік дерева, ні на площі, де це можна робити. Відтак розпочинаються процеси гниття, грибкові захворювання й дерево втрачає свої якості, всихає. Тому самовільний збір березового соку заборонений»

У держекоінспекції наголошують: відповідно до статті 10 Закону України “Про рослинний світ”, збирання деревинних соків відносять до спеціального використання природних рослинних ресурсів. Право заготівлі березового соку мають постійні користувачі лісових угідь, а також підприємці та фізичні особи, які отримують для цього спеціальний дозвіл – “лісовий квиток”. За незаконну заготівлю березового соку передбачена адміністративна відповідальність.

Джерело.