Чи є нітрати в огірках та редисці на тернопільському овочевому ринку

На ринках і супермаркетах вже з’явились овочі.

Продавці на овочевому ринку кажуть, що тернополяни вже почали масово їх купувати. Популярністю користуються помідори, огірки та редиска.

Журналістка “20 хвилин” купила два види редиски, вартістю 28 гривень за кілограм, і два види огірків, 38 гривень за кілограм.

Ми віднесли овочі в лабораторію, яка працює у м’ясному відділі на продуктовому ринку VIP маркет на вул. Шептицького. Перевірити там продукти може кожен, хто бажає. Працівники лабораторії кажуть, що, як тільки на ринках з’явились перші овочі, до них перевірити їх приходило багато тернополян.

– Цього року ми не отримали жодної скарги на отруєння овочами, – розповідає лаборант Олександра Стефанишин. – Ми самі щодня перевіряємо продукти, які пропонують продавці.



Тримаємо все під контролем. Кожен продукт має допустиму граничну міру концентрації. У лабораторії ветсанекспертизи ТОВ „VIP маркет” лаборант спочатку помила овочі, потім натерла їх на тертці. – Потім зважуємо 10 мг натертого продукту і додаємо 50 мілілітрів спеціального розчину квасців алюмокалієвих, – пояснює пані Стефанишин. – Усе це має настоятися три хвилини, далі вимірюємо концентрацію нітратів – нітратоміром. В одній редисці, яку ми купили, було 674 мг нітратів. А в іншій 289 мг нітратів при допустимій нормі 2400. З огірками процедура така ж. Продавці кажуть, що огірки привезені зі Львова і Туреччини. Показники знаходяться у межі допустимих. В одних огірках виявили 46 мг нітратів, а в інших ще менше – 11 мг. Допустима норма – 400 нітратів. Отож, огірки та редиска, придбані журналісткою на овочевому ринку, виявились безпечними.