Укрзалізниця закупила російські деталі за космічними цінами

Український національний залізничний перевізник компанія “Укрзалізниця” купує деталі виготовлені в Російській Федерації за завищеною у кілька разів ціною. Цим вона створює штучні умови на тендерах для потрібних фірм.

 

Про це стало відомо завдяки повідомленню epravda.

За інформацією фахівців, у вересні 2018 року філія “Центр забезпечення виробництва” ПАТ “Українська залізниця” провела тендер на закупівлю локомотивних швидкостемірів і запчастин до них загальною вартістю 25,5 млн грн.

За даними журналістів, у тендері взяли участь два учасника – ТОВ “Електротех” і ТОВ “НТП “Трансінвест”, чиї пропозиції відрізнялися лише на одну тисячу гривень, але “конкуренти” не знижували ціни.

Повідомляється, що обидві фірми подали ідентичні довідки і листи погодження і пропонували продукцію одного виробника – ВАТ “Електромеханіка” з російського міста Пенза.

“Аналіз цін показав, що вартість продукції досить істотно відрізняється від ціни на ці товари в Росії. Так швидкостеміром 3СЛ2М залізниця купувала по 86 тисяч грн. Тоді як у Росії він в роздріб коштує 38 тисяч рублів (близько 17 тисяч грн.)”, – заявили автори розслідування, додавши, таким чином “Укрзалізниця” закупила деталі майже в 5 разів дорожче, ніж їх продає виробник.

Наголошується, що в Україні не виробляють локомотивні прилади і запчастини для них, оскільки для цього потрібно пройти довгу процедуру узгодження виробництва та допуску до застосування. У розслідуванні повідомляється, що в кінці минулого року компанія вирішила збільшити обсяг замовлення до 30,10 млн. грн, через що переплата могла зрости до 2/3 її вартості.

Джерело.