Жителі Тернопільщини зазнають чималої шкоди від нової заборони

Шокуючим для українців виявилося чергове рішення Верховної Ради. У четвер, 25 квітня було прийнято заборону на будівництво домашніх сонячних електростанцій на землі.

 

 

Про це заявив голова асоціації споживачів електроенергії та комунальних послуг Андрій Герус на своїй сторінці у Facebook.

“Це було зроблено законом 8449-д, правка номер 24, автор О.Домбровський (БПП). При чому правка ставилася на голосування двічі”, – написав він.

Станом на сьогодні близько 10 тисяч українських сімей збудували домашні СЕС. Найбільше постраждають ті, хто вже почали. Адже заборона вступає у дію негайно, з моменту публікації закону. Відтак, українці, які заплатили аванси, втрачають тисячі та десятки тисяч доларів.

“Також через таку несподіванку закриють сотні невеликих фірм, бізнесом яких було будувати ці дрібні СЕС”,- додав Герус.

Голова асоціації заявив, що дрібні СЕС можна було врегульовувати: або дозволяти будувати тільки, якщо є житловий будинок із споживанням, або знизити тариф на 10-20%.

“У цей же час, цей же закон дозволяє і далі до 2020 року будувати непотрібні нашій енергетиці гігантські сонячні станції на півдні України по “зеленому” тарифу втричі більше, аніж у Німеччині. Лідером таких будівництв є ДТЕК Ахметова, який планує до кінця року збудувати декілька сотень МВТ потужностей, отримати цей високий “зелений тариф” і працювати із ним до 2030 року”, – заявив він.

Крім того, він додав, “якби Зеленський вже мав повноваження, я би йому рекомендував ветувати закон і повернути у Раду із своїми зауваженнями на користь середнього класу.

Джерело.