Американський анестезіолог не побоявся б довірити дружину тернопільським медикам

Провести знеболення в спину (епідуральну анестезію) під час пологів можуть професійно у Тернополі. Це підтвердив лікар з США, тернополянин за походженням Олег Туркот. Він нещодавно допомагав покращити цю процедуру на місці у перинатальному центрі матері і дитини.

 

 

– Ми працюємо з проектом «Кібела» у різних країнах, – розповів Олег Туркот. – Розпочали його в 2016 у країнах Югославії. Коли я працював в Сербії, мені ця країна нагадала Україну. Тоді й вирішив приїхати до Тернополя з проектом.

Зміни хотіли впроваджувати поступово, але дієво.



За деякий час на базі перинатального центру спеціаліст побачив достатню частину виконання рекомендацій.

– Щоб зменшити післяпологовий головний біль після такої анестезії, слід правильно підібрати голку. Цей та інші подібні нюанси – наприклад, особливості дозування – успішно врахували тернопільські медики, – продовжив Олег Туркот. – Взагалі ризиків тут значно менше, ніж при загальному наркозі. Тому так важливо навчитись робити епідуральну анестезію.

Під час перебування спеціалістів на базі перинатального центру провели таку анестезію 5-ти жінкам – всім успішно. Олег Туркот зізнається, що довірив би в руки тернопільських спеціалістів свою вагітну дружину.

– Я називаю цей вид анестезії ефектом Джина, – підсумовує він. – Тобто діє він на тілі нижче сосків. Одна із 250 000 пацієнток може мати місцеві кровотечі після цієї процедури, одна із 300 000 – певні інфекції. Тому це досить безпечний спосіб народити.

Наразі Олег Туркот ініціює програму, яка зробить доступнішою закупівлю голок для проведення епідуральної анестезії в Україні. Адже в інших країнах це коштує дешевше. Загалом процедура без обладнання обходиться в 250 грн. Якщо ж зробити її доступнішою і більше пояснити безпечність, в Україні будуть народжувати охочіше, переконаний спеціаліст. З такими пропозиціями він планує завітати в Тернопіль пізніше.

Джерело.