Чорти для політиків і нелегалка Маша: як на Тернопільщині відгуляли Маланку

Народне свято Маланки у селі Горошовій на Тернопільщині пройшло без політичних персонажів, але не без політики, – пише zik.ua.

1484481162--rizne--chort-jpg

На блокпостах гостей спиняли перевдягнені у військових з поліцією, серед яких були й хлопці, які справді тільки повернулися з АТО. Вулицями ходила «нечисть» для відлякування злих сил з України. Селяни у лікарських халатах пропонували «полікувати» чиновників. А для героїні російського мультика Маші збирали гроші, щоб випровадити додому.

Раніше Маланку святкували по всій Україні. До наших днів традиція «переберії», коли люди перевдягаються у різних персонажів, в автентичному вигляді збереглася лише в кількох селах. У Горошовій водять Маланку в ніч на 14 лютого вже понад сотню років.

За радянської влади, згадують старожили, учасників театралізованого дійства могли запроторити на 15 діб за ґрати.



Попри все, у Горошовій традиції зберегли й додали до них новації, які є своєрідним народним поглядом на реалії. Тепер уже перевдягнені у вигадливі костюми селяни можуть «ув’язнити» кого завгодно із влади – як, наприклад, торік персонаж Путіна.

Замість сучасних політиків, від яких, зізнаються учасники карнавалу, вже втомилися, цього року вулицями Горошової ходили українські гетьмани, козаки та яскраві казкові герої. Були і велетенські рухомі конструкції, які жителі села теж майструють самотужки. На центральній площі «висадився» символ року – гігантський Півень. А всім, кому забракло грошей на відпочинок у теплих країнах, запрошували хоч у думках погрітися біля піраміди.

Творець найбільшої фігури карнавалу Володимир Гаврилів розповідає: торік із товаришами змайстрував саморобний танк, а тепер – кількаметровий корабель із вітрилами. «Україні побажав би миру, – каже. – А політикам – щоб дбали про країну або виїхали вже за кордон і дали дорогу молодим».

Щороку в Горошову на справжній карнавал по-українськи приїжджає чимало гостей з усіх куточків України. Селяни не просять допомоги, а влаштовують свято власними силами. Хоч навіть клубу, щоб провести репетиції, не мають – сподіваються на його добудову вже 30 років.

«У нас велике село, близько 2 тисяч мешканців. Є багато молоді. Люди самі підтримують традиції, перевдягаються в різних персонажів. Готуються до Маланки ще з осені та шиють костюми», – розповідає староста села Марія Затолочна.

Карнавал у Горошовій триває до ранку. А головна його частина, заради якої вже сотню років і влаштовують гуляння, починається близько півночі.

З центральної площі відділяється гурт юнаків, серед них і Маланка. За традицією, виконує цю почесну місію хлопець, якого обирають усім селом. Процесія зі співами та музикою ходить від хати до хати, де є дівчата. До ранку треба встигнути обійти усіх незаміжніх – від 13 років, а це близько 60 дворів.

Дмитро Яківчук розповідає: згодився бути Маланкою добровільно, хоч і незвично в жіночому вбранні.

«Маланку вдягають у старовинний український одяг, – каже він. – Мене перебирали більше трьох годин. У нас вважають, що кожен у родині має відбути Маланкою. Це ще від мого діда до тата перейшло, а від тата до мене».

Зранку учасники дійства сходяться знову всі разом – палити дідух. На тому і скінчиться перевтілення місцевих парубків до наступних різдвяних свят. Самі горошівчани вірять, що сміх, гамір і веселощі в цю ніч відганяють злі сили на весь рік наперед.

Антоніна Брик

 

 

Джерело.