У місті на Тернопільщині на автобусних зупинках встановили сучасні електронні табло

Місто Чортків, що на Тернопільщині, продовжує приємно дивувати. Нещодавно у місті з’явилось «розумне» табло, яке показує графік руху маршруток.

 

 

Про це йдеться на сторінці Фейсбук Чортківської міської ради.

Це перше електронне інформаційне табло з графіком руху маршруток на зупинці «Автобусна станція».

Невдовзі таке ж табло з’явиться ще на одній зупинці.

У перспективі «розумні» транспортні табло встановлять і на інших найбільш завантажених зупинках міста.

Нещодавно всі легальні маршрутки, що курсують Чортковом, за кошти платників податків міста обладнали gps-трекерами, тож відтепер міська рада має доступ до наступної інформації: з якою періодичністю їздять водії, чи дотримуються графіку, чи їздять у мікрорайони, котрі називають нерентабельними.

Насправді змусити приватного перевізника, який є монополістом у Чорткові (ТОВ «Чортківське АТП 16142»), надавати дані сигналів своїх автобусів у відкритий доступ дуже складно. Адже договір між Чортківською міською радою та перевізником укладений ще у 2015 році, де такі умови не були прописані.

Старий договір діятиме до 2020 року, тож керівництво міста, розуміючи незадоволення мешканців Чорткова якістю транспортного сполучення, завдяки тривалим перемовинам змогло переконати перевізника у необхідності запровадження gps-системи, що дозволяє встановлювати інформаційні табло.

Відтепер в онлайн-режимі відстежується місцезнаходження всіх маршруток, система вираховує середню швидкість та відображає на інформаційному табло, через скільки приблизно приїде транспорт на цю зупинку. Інформація з транспортних засобів зчитується системою кожні 5 секунд. Якщо маршрутка різко змінює швидкість або робить непередбачену зупинку – відбувається додаткове зчитування координат. Кожні 10 секунд дані передаються на сервер.

Отож, на електронному інформаційному табло відображатиметься номер маршруту, напрямок руху автобуса, а також час прибуття маршрутки на дану зупинку.

Окрім того, табло обладнане Wi-Fi, камерою відеоспостереження та usb-виходом для зарядки смартфонів чи інших приладів.

Джерело.