Про талант від Бога у молодої тернополянки

Створення будь-яких речей власними руками — завжди приємна справа, проте не завжди з першого разу все виходить. Тернополянка Лілія Вовк займається виготовленням оригінальних блокнотиків уже близько року.

42

«Підштовхнула до цього моя подруга, яка здобуває фах при кафедрі образотворчого мистецтва, — розповідає Ліля. — Вона почала робити різні листівки, а потім блокноти. Хоча мені чомусь здавалося, що я ніколи в житті такого не зроблю. Проте одного разу на день народження знайомій людині потрібно було щось подарувати, і мені й захотілося зробити блокнотик».

Люди, які творять такі речі, називаються скраперами. Наша майстриня охоче поділилася з нами секретами, як зробити власноруч блокнот, що принесе радість та задоволення від отриманої праці.



Для цього, каже майстриня, знадобиться папір формату А4, пивний картон, клей, голка і нитка, тканина для обробки та матеріали для прикрашання обкладинки.

«Беремо аркуші паперу будь-якого кольору і складаємо їх навпіл, — навчає Лілія Вовк. — Складені аркуші зафіксовуємо для того, щоби зшити, використовуючи при цьому голку та нитку. Далі переходимо до створення обкладинки: за допомогою картону робимо заготовки, вирізаючи прямокутники (передня і задня сторінки та серединка між ними). Я використовую пивний картон, адже, на відмінну від простого, його можна обшивати. А оскільки я роблю це за допомогою ручної машинки, то він такий, що не пошкоджується».

Дівчина каже: для того, щоб обкладинка була більш м’якою, вона використовує звичайний синтепон, але перешитий. Його наклеює на зроблені картонні заготовки. Можна використовувати клей «Дракон», «Титан» та інші, які міцно склеюють.

— При виборі клею завжди допомагає дідусь Мирон, — розповідає майстриня. — Тому за клей ніколи «не відповідаю», адже купує його саме дідусь. Я пишаюся і тішуся тим, що він розділяє моє хобі.

Далі, інструктує Лілія, приставляємо синтепон із картоном до обраної тканини і чекаємо деякий час, поки підсохне клей. Проте перед цим тканину обов’язково потрібно попрасувати, аби вона мала гарний вигляд. Потім акуратно приклеюємо залишки тканини до внутрішнього боку майбутньої обкладинки. У декоруванні обкладинки, пояснює співрозмовниця, можемо використовувати різні бусини, стрічки, візерунки, гудзички на власний смак. Наостанок до неї приклеюємо блок перешитих листків. А на форзац (однозгинний аркуш паперу, скріплений з першим і останнім зошитами блока і призначений для з’єднання блока з палітуркою) можна приклеїти аркуш із будь-яким візерунком.

Для того, щоб зробити блокнот, потрібно півтори-дві години. Але це тільки тоді, коли вже повністю зшитий блок листків. Тому все залежатиме від їхньої кількості. Зазвичай Лілія створює блокноти на 100 сторінок.

— Хто у цьому захопленні для вас зразок чи натхненник? — запитую.

— Серед скреперів — це Ірина Єфремова. Вона з Києва. Я пам’ятаю, як колись ще не вміла створювати блокнотики, то замовила собі з хлопцем альбом для фотографій у неї. І він настільки мені сподобався, що почала переглядати у соціальних мережах й інші роботи дівчини. Тому я вважаю, що це людина, яка надихає усіх скраперів України.

Джерело.