Біологи дослідили, що корови мають свою таємничу мову

Учені Ноттінгемського університету впродовж 10 місяців вивчали звукову комунікацію корів. Команда під керівництвом Моніки Паділья працювала з двома чередами, що були на вільному вигулі на фермі, пише газета Експрес.

cows

Дослідники зафіксували, що корова-мати зазвичай використовує кілька типів мукання залежно від того, на якій відстані від неї телятко. При цьому звуки, за допомогою яких теля кличе свою матір, специфічні. Завдяки цьому корова завжди знає, де саме перебуває її дитина і чи не зголодніло воно.

“Дослідження особливості комунікації серед ссавців — важлива частина науки про поведінку тварин, — каже зоопсихолог Валерій Макаренко. — Так, учені вже багато дізналися про специфіку вовчих “пісень”, про унікальні ультразвукові сигнали дельфінів. Корови приручені щонайменше 10 тисячоліть тому, але їх поведінка й досі дивує у людей.

Так, відомо, що корови здатні розпізнати конкретних своїх “родичів” у численному стаді не лише за голосом, а й за запахом.



Відповідно до того, що відчуває корова — голод, спрагу чи тривогу, її мукання змінює характеристики. А стосунки матері з телям взагалі особливі й чимось нагадують людські: корова вигодовує дитинча до 9 місяців і впродовж усього цього часу воно цілковито від неї залежить.”

джерело http://expres.ua/