Щоб не захворіти раком, тернопільські лікарі радять дотримуватися 7 вимог

Рак, тобто онкологічні захворювання, – те, що косить вбиває величезну кількість людей щороку і наразі ліків від цієї смертельної хвороби ніхто не може винайти. Тому, міжнародне агентство по вивченню раку при ВООЗ склало список найсильніших канцерогенів, які майже 100% прискорюють утворення онкології. Ото ж, відповідно, медики радять, аби не захворіти раком – дотримуватися таких порад:

1477679581--likarnya--analiz-jpg

Не паліть. Ця шкідлива звичка в 70-90% випадків стає причиною раку легенів і гортані. Чим більше цигарок викурюється за день і довше стаж паління, чим менше віку, в якому людина почала “смолити”, тим вище ризик захворювання. Встановлено, що у тих, хто викурює в день більше пачки цигарок, небезпека захворіти раком легень в 15-25 разів вище, ніж у некурящих, а у злісних курців – в 60 разів.



Причому для наших легенів цигарки небезпечніші, ніж сигари або трубки. Не меншу шкоду приносять так звані “жіночі” сигарети. Ментол, що міститься в деяких з них, розширює судини бронхів, і всмоктування шкідливих речовин посилюється.

Обмежте час перебування на відкритому сонці. Особливо це стосується дітей. Фахівці радять загоряти не більше 15-30 хвилин на день, при цьому треба обов’язково використовувати сонцезахисні засоби. Інакше ризик раку шкіри істотно зростає.

Підтримуйте здорову вагу. Деякі дослідження показують зв’язок між ожирінням і раком товстої і прямої кишки, жовчного міхура, підшлункової і молочної залоз. За даними Національного інституту раку США, більше 3% усіх злоякісних пухлин пов’язані із зайвою вагою.

Правильно харчуйтеся. Їжте багато цільнозернових продуктів, свіжих фруктів і овочів. Уникайте продуктів з переробленого червоного м’яса: не так давно ВООЗ внесла їх в першу, найнебезпечнішу групу канцерогенів. Статистика, підтверджена дослідженнями, лякає: всього 50 г переробленого червоного м’яса (1 сосиска або пара шматків бекону), але щодня на 18% збільшує ризик захворіти раком товстої і прямої кишки. Копченості теж користі не приносять. У них міститься бензапирен – продукт горіння, який надає той самий смак “димку”. А ще ця речовина провокує рак. Велика кількість бензапирену в їжі може спровокувати розвиток пухлин шлунку, кишечника, підшлункової залози.

Будьте фізично активні. Результати більше 40 досліджень, проведених в різних країнах світу, показали, що у людей, що ведуть сидячий спосіб життя, частіше розвивається онкологія. У 70 000 малоактивних пацієнтів було діагностовано рак легенів, товстої кишки і ендометрія матки. Між тим для профілактики раку цілком досить постояти, походити, позайматися фітнесом хоч би 1,5 години на день.

Обмежте кількість спиртного. Воно теж викликає рак. Не саме по собі – а те, в що воно перетворюється в організмі. Це передусім ацетальдегід, що утворюється в результаті розщеплювання етанолу. Як наслідок – пухлини в шлунку, печінці, порожнині рота, глотці, гортані. Англомовні дослідження зазвичай оперують поняттям умовної порції, рівної 0,33 мл пива, келиху вина, чарці міцного алкоголю або 20 г чистого спирту. Максимальна дозволена ученими доза – дві умовні порції алкоголю в день. Таку кількість ацетальдегіду організм виведе сам. Втім, чим менше алкоголю, тим краще.

Контролюйте рівень радону в приміщеннях. Цей радіоактивний газ утворюється з урану, який, у свою чергу, ” мешкає” в каменях і ґрунті. Міжнародне агентство по вивченню раку класифікувало радон як найсильніший канцероген і визнало його винним в розвитку раку легенів. За деякими даними, доля захворювань, викликаних радоном, складає від 6 до 15%. У наші дома він потрапляє через тріщини у бетоні в місцях з’єднання підлоги і стін, щілині в підлозі, через стічні і дренажні труби. Найбільше радону в підвалах і на перших поверхах будинків. Вище за третій поверх його концентрація в повітрі, як правило, незначна. До речі, зменшити її нескладно: треба просто частіше провітрювати приміщення», – повідомляє заступник директора ТОЛЦ МОЗ України Дементьєв Ю.Г.

 

Джерело.