Уріжуть субсидії, скоротять вихідні і будуть штрафувати за мову: як влада хоче змінити життя українців

На розгляді в парламенті знаходяться декілька скандальних законопроектів, які вплинуть на життя кожного українця

rozmir-subsidiy

В Україні до кінця року розглянуть цілу низку важливих законопроектів. Так, для створення анонсованого Кабміном Фонду енергоефективності необхідно прийняти закони, які введуть пеню за прострочені комунальні платежі і зобов’яжуть усіх за свій рахунок провести аудит своїх квартир. Крім того, Інститут пам’яті розробляє рішення щодо скасування цілого ряду вихідних на святкові дні, а парламентарії обговорюють новий закон “Про державну мову”. Сайт “Сегодня.ua” з’ясував, як життя українців може змінитися в 2017-му.

Російській мові бій
Минулого місяця в Раді під авторством 33 нардепів зареєстрували законопроект “Про державну мову”. Парламентарії пропонують зобов’язати використовувати українську мову не тільки у всіх органах державної та місцевої влади (як це було раніше), а й зробити українську єдиною мовою освіти (дошкільної, шкільної та вищої), поширити її обов’язкове застосування в армії, магазинах, на телебаченні.
Так, згідно з документом, всі ЗМІ повинні будуть працювати на державній мові. І газети, і сайти, після прийняття закону, перейдуть на українську мову.



Якщо ж на телебачення виступить російськомовний спікер, його повинні будуть синхронно перекладати українською мовою.

Законопроект торкнеться і інших сфер життя. У магазинах обслуговувати українців повинні будуть на рідній мові, всі культурно-масові заходи також хочуть зобов’язати проводити виключно державною. Театральні вистави на інших мовах повинні супроводжуватися субтитрами.

Таким чином, в садках, школах, вузах, магазинах, армії, в ЗМІ, всіх органах влади буде звучати виключно українською мовою. Правда, законопроект не стосується релігії (службу можна проводити на будь-якій мові) і приватного спілкування.
Стежити за виконанням закону буде мовної інспектор, який також зможе складати адміністративні протоколи на порушників. За порушення закону українцям загрожують штрафи.

Якщо чиновник під час засідання говорить не українською мовою – штраф від 3400 до 6800 гривень
Якщо в транспорті говорять не українською, або розмістили рекламу на російській – штраф від 3400 до 5100 гривень
Якщо газета друкується не українською мовою – штраф від 6800 до 8500 гривень
Якщо на товарі немає інформації українською мовою – штраф від 5100 до 6800 гривень
Якщо чиновник “порушив” два рази за рік – штраф від 9800 до 11900 гривень з обмеженням права обіймати певні посади.
Зараз законопроект знаходиться на розгляді в парламенті.

Відмінять “чужі” свята
Інститут національної пам’яті, який розробив пакет законів про декомунізацію, на даний момент працює над “осучасненням” українського календаря. За славам глави інституту Володимира В’ятровича, в нашому календарі залишилися “сліди того часу”. Тому чиновник пропонує скасувати вихідний восьмого березня, а також першого, другого і девятогог травня.

В результаті, травневі свята для українців суттєво скоротяться. “Кількість вихідних зміниться з 11 існуючих на даний момент до 9. Крім того, скасовується практика перенесення вихідного на понеділок, якщо свято випадає на суботу-неділю (крім Нового року, Різдва та Великодня)”, – пояснив В’ятрович.

“Кількість вихідних зміниться з 11 існуючих на даний момент до 9. Крім того, скасовується практика перенесення вихідного на понеділок, якщо свято випадає на суботу-неділю (крім Нового року, Різдва та Великодня)”, – пояснив В’ятрович.
Замість “старих” вихідних з’являться нові. Наприклад, 9 березня на роботу можна буде не ходити – відсвяткуємо Шевченківський день. Ще один вихідний з’явиться в другій п’ятниці вересня (День сім’ї).

Уріжуть субсидії
Кожна друга українська родина отримує субсидії. При цьому субсидіанти отримують “знижку” на той обсяг води, газу, тепла, світла, який передбачений в нормативах. За “зайві” ресурси потрібно платити повну вартість.
Зараз норматив на опалення одного квадратного метра – 5,5 кубометрів газу. Уряд пропонує скоротити норматив до 4 кубометрів (остаточне рішення, як зазначають в уряді, розроблять в квітні). В результаті субсидії на опалення скоротяться, якщо при цьому українці не переглянуть своє споживання в бік зменшення – платити доведеться більше.
Приміром, зараз субсидія покриває на опалення квартири площею 40 квадратних метрів 220 кубів газу. Якщо норматив переглянуть, а сім’я продовжить використовувати стільки ж газу, платити доведеться на 408 гривень більше (за умови, що вартість газу не зміниться).

Відзначимо, за кілька років в Україні норму споживання газу скоротили в два рази – з 11 до 5,5 кубометрів на квадратний метр. Якщо раніше в квартирі площею 30 квадратних метрів субсидія “покривала” 330 кубометрів газу, після травневого зниження нормативів – всього 165 кубів.

Зобов’яжуть витратитися на аудит і заплатити пеню за борги
Відповідно до законопроекту “Про енергетичну ефективність будівель” (за словами віце-прем’єра Павла Розенка, документ повинні прийняти в цьому році) всі об’єкти будівництва та вже зведені будівлі повинні пройти аудит енергетичної ефективності за свій рахунок. Якщо енергоаудит проводитимуть в житловій багатоповерхівці, платити доведеться всім власникам квартир. Як відзначають експерти, в середньому аудит типової багатоповерхівки може обійтися в 5-12 тисяч гривень. Сума залежить від площі будинку та обладнання, яке використовує енергоаудитор. Наприклад, сім’ї, яка живе в будинку на сто квартир, за аудит доведеться заплатити від 50 до 120 гривень

А в новій редакції закону “Про житлово-комунальні послуги” (документ також повинні прийняти в цьому році) вводиться поняття “управитель” ОСББ, крім того, в документі є спірний момент – українців з боргами за комуналку планують зобов’язати платити пеню. За кожен день прострочення -0,1% від суми боргу. При цьому загальна суми пені не повинна перевищувати 100% від заборгованості.

Джерело.