Крижаний дощ в Тернополі – наслідок глобального потепління?

Схоже, що цьогорічна зима не припиняє нас дивувати погодними сюрпризами. Морози змінюються періодами “короткої весни”. А наприкінці минулого тижня практично усю Україну накрив крижаний дощ, що перетворив вулиці у справжню ковзанку. Проте далі все ж слід чекати морозів, а сніг вже нагадав — надворі таки зима.

525291

За повідомленнями Національної поліції, у п’яти областях України вже склалася критична ситуація. Через ожеледицю просять бути уважними не лише перехожих, але й змушені були обмежити рух великогабаритного транспорту у Вінницькій та Хмельницькій областях. На Вінниччині та Хмельниччині обмежено рух автобусів на дорогах місцевого значення з 3 лютого.
Рівень аварійності перевищує 50%.
Удар стихії настільки потужний, що не рятує навіть цілодобова робота комунальних та рятувальних служб.



Зріс рівень травматизму.
За повідомленням поліції — високий рівень аварійності спостерігається у Львівській, Чернівецькій, Полтавській, Херсонській, Харківській та Луганській областях. Загалом у Житомирській, Чернігівській, Сумській, Черкаській та Кіровоградській областях зафіксовано критичний рівень аварійності, яка перевищує 50%. Схожа ситуація склалася у Тернополі, який не став винятком для погодних сюрпризів.
Не оминула негода навіть столиці, де комунальники також виявилися безсилими. Як написала відома київська журналістка «України Молодої» Михайлина Скорик: “Ходити можна. Але з швидкістю равлика. Крига. Майдан”. Свій допис медійниця підкріпила красномовним відео з піруетами пішоходів, що намагаються втриматися на льоду.
Такі аномалії, за словами директора Українського гідрометеорологічного центру Миколи Кульбіди, пояснюють кліматичними змінами. Попри уставлений стереотип, що глобальне потепління несе тепло, цей феномен пов’язаний більше з різкими перепадами температури. Через надмірну різницю перепадів температури у різних місцях планети швидше рухаються повітряні маси. Тому дедалі частіше трапляються випадки, коли посеред зими ми раптово отримуємо “тепле вікно”. Натомість влітку в окремих районах, наприклад на Волині, бувають приморозки здатні знищити навіть посіви.

Джерело.