Пізнавальна розповідь про «шлюб за добу» в Тернополі

«Шлюб за добу». Цей новий сервіс Міністерства юстиції України, що передбачає спрощену реєстрацію шлюбу, був запроваджений в Україні торік наприкінці липня.

shlyub-za-godynu

Спрощена реєстрація шлюбу стала доступною для мешканців найбільш популярних туристичних міст України – Києва, Львова, Одеси, Херсона, а також міст, що межують з тимчасово окупованими територіями – у Маріуполі та Сєвєродонецьку, аби забезпечити їх жителів можливістю швидко, без необхідності їздити кілька разів, отримати легальні українські свідоцтва про одруження.

Пілотний проект відразу ж став серед українців популярним. Так, з моменту його запровадження послугою реєстрації шлюбу за 24 години скористалося близько трьох тисяч пар. Зважаючи на це, його вирішили поширити на інші регіони країни.

Відтепер перелік міст, на які поширюється пілотний проект «Шлюб за добу», доповнюють Луцьк, Дніпро, Вінниця, Миколаїв, Кам’янець-Подільський, Рівне, Житомир, Харків, Івано-Франківськ, Ужгород, Суми, Чернігів, Чернівці та Тернопіль.

Отже, не треба йти до відділів ДРАЦС, стояти в чергах і чекати 30 днів. Достатньо буде звернутись до організатора реєстрації шлюбу. У Тернополі виконавець цих послуг уже визначений — це Комунальне підприємство Тернопільської міської ради.



Локацією проведення державної реєстрації шлюбу наразі визначили Український дім «Перемога». Як зауважує заступник начальника Головного територіального управління юстиції в Тернопільській області Ольга Дяченко, якщо молодята матимуть бажання зареєструвати шлюб в іншому місці, скажімо, влітку на Острівці кохання чи деінде, то організатори, найімовірніше, задовольнять його.

На території нашої області цією послугою можна буде скористатися лише у Тернополі. Втім, скористатися послугою «Шлюб за добу» в нашому місті може кожен, хто забажає — як мешканці районних центрів Тернопільщини чи усієї України, так і іноземці, адже реєстрація шлюбу вже давно не пов’язана з реєстрацією місця проживання. Потрібно лише подати паспорт або паспортні документи наречених. Особи, які раніше перебували в шлюбі, надають документи, які підтверджують припинення попереднього шлюбу.

Іноземці мають підтвердити своє право перебування на території України.

Свідоцтво про шлюб підписується уповноваженим працівником відділу державної реєстрації актів цивільного стану та засвідчується печаткою такого відділу. Вартість цих послуг наразі ще визначається.

Сервіс «Шлюб за добу» почне діяти у Тернополі з 1 березня. Водночас, звичайно, діятиме і звична процедура, яка передбачає, що шлюб реєструється після спливу одного місяця від дня подання особами заяви про його державну реєстрацію.

Переваги проекту «Шлюб за добу»:

реєстрація шлюбу відбуватиметься в час та у місці, обраному нареченими;
не потрібно звертатися в органи державної реєстрації актів цивільного стану.
Для того, щоб скористатися даним сервісом, майбутнім нареченим необхідно зробити кілька простих кроків:

звернутись до організатора державної реєстрації шлюбу, відомості про якого розміщені територіальним органом юстиції на офіційному веб-сайті www.terjust.gov.ua;
обрати дату та час проведення державної реєстрації;
укласти цивільно-правовий договір про надання послуги;
завітати на власне весілля.

Джерело.