Зріджений газ незабаром подорожчає до 15 гривень за літр, — експерти

Ціни на бензин і дизельне паливо на вітчизняних заправках стабілізувалися.

За останні два тижні ці види пального подорожчали на 3-8 копійок. А ось скраплений газ подешевшав на 23 копійки. Сьогодні середня по Україні вартість бензину А-95 становить 24 гривні 48 копійок, дизельного палива — 22 гривні 10 копійок, скрапленого газу — 11 гривень 49 копійок.

Раніше експерти пояснювали зниження цін на скраплений газ його великими запасами, сформованими ще в кінці минулого року. Проте вже незабаром і цей вид автомобільного пального може подорожчати. Фахівці стверджують, що через втручання силовиків на ринку створюються умови для дефіциту скрапленого газу. Справа в тому, що 6 лютого Міністерство економічного розвитку і торгівлі на підставі звернення Служби безпеки України наклало санкції на більш ніж 20 компаній — імпортерів скрапленого газу та їх контрагентів.

Як заявили представники Української асоціації скрапленого газу та Нафтогазової асоціації України, які об’єднують найбільших постачальників палива, тиск державних органів на імпортерів скрапленого газу призведе до руйнування стійкої системи постачання України моторним паливом, до монополізації ринку і в підсумку до зростання цін для споживачів.

За словами фахівців, проблеми на митниці в окремих учасників ринку почалися ще в серпні 2016 року, а в листопаді вони придбали масовий характер.



«Вже більше трьох місяців тривають ініційовані СБУ перевірки імпортного газу на предмет виявлення вибухонебезпечних речовин у лабораторіях, які не мають змоги виявити такі речовини», — йдеться в спільній заяві профільних асоціацій.

Крім того, продовжують стежити за тими партіями палива, які вже пройшли перевірку якості. На початку лютого «Укрзалізниця» за вказівкою СБУ заблокувала пересування 161 залізничної цистерни для обстеження на предмет несправності і мінування. Днями перші вагони були повернуті в обіг, оскільки перевірки не виявили жодних відхилень від нормативів, стверджують фахівці.

«Ми розцінюємо блокування Службою безпеки України діяльності імпортерів скрапленого газу як створення умов для виходу на ринок нової компанії, — заявив аналітик Консалтингової групи «А-95» Артем Куюн. — У нинішніх умовах із-за технічного простою вагонів можна прогнозувати зростання вартості скрапленого газу на 30-35 відсотків, тобто на 3,5—4 гривні. Таким чином, літр цього палива на заправках може незабаром подорожчати до 15 гривень, а то і більше. До речі, вже надходять сигнали про виникнення аналогічних проблем з митними органами у імпортерів дизельного палива».

Джерело.