Чому в парках у Тернополі обрізають дерева до стовбурів?

Багато тернополян у соціальних мережах обговорюють, чому в Тернополі пообрізали гілки дерев. Зокрема, це стосується парку ім Т. Г. Шевченка, – пише Файне місто.

 

“Тепер стирчать одні стовбури”, – обурюються тернополяни.

“Несприятливі умови урбанізованого міського середовища призводять до передчасного старіння зелених насаджень і зниження їх життєздатності, що вимагає систематичного застосування ряду заходів для забезпечення їх належного утримання та догляду. На сьогодні вказані питання регулюються “Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України”, затвердженими Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України 10.04.2006 р. №105″, – розповідають в управлінні ЖКГ ТМР.

Для нормального росту й правильного розвитку дерев, відповідно до Правил, здійснюється догляд за кроною протягом усього життя рослин, який включає ряд агротехнічних заходів, серед яких і підрізання.

Щорічна підрізка дерев, кущів здійснюється для того, щоб:

– попередити виникнення аварійних ситуацій, спричинених падінням окремих гілок, внаслідок несприятливих погодних умов шляхом видалення сухих, підмерзлих, хворобливих і сильно пошкоджених гілок;

– підвищити рівень освітлення у житлових приміщеннях, що затіняються прибудинковими насадженнями;

– покращити декоративно-естетичний вигляд зелених насаджень шляхом зміни форми крони або її зменшення;

– забезпечити доступ повітря і світла всередину крони з метою створення більш сприятливих умов для росту і розвитку рослин.
“Згідно “Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України” обрізають дерева в період мінімальної циркуляції соків – навесні до розпускання бруньок або восени після опадання листя.



Цей період ще називають міжвегетаційним і триває він, як правило, з 15 жовтня поточного року до 15 квітня наступного. Весняна обрізка дерев вважається найбільш безпечною через незначні соковиділення та є необхідним заходом для активізації росту дерев та кущів, врівноважує баланс живлення (особливо для молодих, пошкоджених або хворих дерев), додає кроні рослин компактний або, навпаки, “розгорнутий” вигляд, – додають комунальники. – Після обрізання на деревах виростають нові гілочки, при цьому значно підвищується імунітет до хвороб”.

Під час догляду за деревами застосовують такі види підрізки: формувальну, санітарну й омолоджувальну.

Формувальну підрізку дерев проводять у рядових (вуличних) насадженнях з метою збереження природної або штучної форми рослин.

Санітарну підрізку виконують, щоб позбутися старих, хворих, сухих і пошкоджених гілок, а також гілок, спрямованих всередину крони або зближених одна з одною.

Омолоджувальна підрізка життєво необхідна для старих листяних дерев, які втратили здатність до росту і чагарників для оновлення їх крон.

Із листяних порід омолодженню добре піддаються верба, липа, каштан, тополя та ін.

“Отже, застосування різних видів підрізки крон дерев та кущів – важливий агротехнічний захід, який впливає на форму, розміри надземної частини, міцність скелета крони рослин та сприяє покращенню росту. Також, у дерев видаляють порослеві пагони, які утворюються біля кореневої шийки і на стовбурах в міру їх появи. Сухі гілки обрізають у міру їх виявлення впродовж року. Управлінням житлово-комунального господарства, благоустрою та екології, із врахуванням відповідних звернень мешканців міста щорічно складається та затверджується перелік першочергових об’єктів, рекомендованих для виконання робіт з підрізки зелених насаджень під час міжвегетаційного періоду на території міста. Під час проведення щорічних обстежень зелених насаджень, згідно з Правилами, виявляються і потенційно аварійні дерева. Видалення зелених насаджень на території населеного пункту здійснюється відповідно до Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах, затвердженого постановою КМУ від 01.08.2006р. №1045 на підставі ордера виданого за заявою балансоутримувачала території. Видалення зелених насаджень здійснюється у разі знесення аварійних, сухостійних і фаутних дерев, а також самосійних і порослевих дерев з діаметром кореневої шийки не більш як 5 сантиметрів, досягнення деревом вікової межі, ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації та ін.”, – підсумовують в УЖКГ.

Так, до прикладу на сьогодні проводиться підрізка та видалення сухостійних дерев на території парку ім. Т.Шевченка з метою попередження аварійних ситуацій, спричинених падінням гілля, окремих дерев та покращенням (підрізка) декоративно-естетичного вигляду зелених насаджень.

 

Джерело.