У Тернополі підліток вступив у групу “сині кити”, але вчасно схаменувся

Останнім часом в людей виникає інтерес до так званих “груп смерті”. Усіх, а особливо батьків, цікавить запитання, як убезпечити дітей та захистити їх від нещастя. Учасники даних спільнот називають себе “китами”. При вступі до такої групи дітям дають “квести”. Усі завдання пов’язані з каліцтвом або болем. Фінальний квест – покінчити життя самогубством та зафіксувати момент смерті на камеру в режимі “online”. 

В понеділок, 20 лютого, хлопчику прийшло запрошення вступити в одну із небезпечних груп.



Дитина це зробила і одразу отримала як текстові, так і відеоповідомлення із завданнями. На відео дві дівчинки розповідали про важке життя. Вкінці вони запропонували вирізати на руці кита.

У наступному завданні житель області мусив спричинити собі ножем глибокі тілесні ушкодження на руці. Отримав він і наочну рекомендацію, як саме це робити. Юнака даний квест злякав і він вийшов з групи. Правоохоронці не виключають, що дані відеофайли можуть містити елементи гіпнозу, оскільки хлопчик розповів, що у дівчат періодично мінявся колір очей. Окрім цього неповнолітній не пам’ятає, як саме вирізав на тілі малюнок. Дану подію працівники поліції зареєстрували в єдиному реєстрі досудових розслідувань за статтею 120 ККУ –  доведення до самогубства.

– Ми переживаємо за те, що не всі діти можуть бути стійкими до гіпнозу та людей, які з ними спілкуються через інтернет-мережу, – каже начальник ГУ Нацполіції в Тернопільській області Олександр Богомол. – Тому звертаємося до батьків стежити за школярами, особливо молодшого шкільного віку, перевіряти групи у соцмережах, друзів та онлайн-чати.

Начальник відділу ювенальної превенції Петро Тихович каже, що працівники поліції зустрічатимуться з представниками управління освіти та охорони здоров’я, аби всі разом намітили спільні плани та завдання щодо боротьби з “групами смерті”.

– Ми хочемо, аби педагоги коректно доносили дітям питання небезпечних ігор в соцмережах, щоб лікарі періодично оглядали школярів на предмет дивних ушкоджень та порізів. Звертаємося і до батьків, щоб дозволяли медикам проводити такі обстеження, а паралельно перевіряли своїх дітей вдома.

Наразі на території нашої держави вже є летальні випадки коли діти покінчили життя самогубством саме виконуючи ці зловіщі завдання.

Джерело.