Найближчим часом погода на Тернопільщині сприятиме поширенню вірусів. Лікарі закликають берегтися

Найближчим часом синоптики прогнозують потепління на Тернопільщині, очікують, що температурні показники підвищаться в середньому до +10 градусів. Лікарі ж зауважують, що цей період, коли зникає мороз, тане сніг, коли легко можна простудитися від на перший погляд легкого весняного вітерця та обмочити ноги – якраз і є небезпечним для здоров’я, у цей час люди часто підхоплюють віруси. Тому, медики дають кілька рекомендації, як не занедужати:

– Не можна мерзнути, адже під час переохолодження проходить спазм судин слизової оболонки носа, що спричиняє зниження імунітету. Віруси можуть легше закріплюватися на поверхні клітин та проникати в них.

– Ноги мають бути в теплі, бо у шкірі стоп знаходиться чимало чутливих нервових закінчень, при подразненні холодом яких відбувається спазм судин слизової оболонки носа.

– Холодне повітря треба вдихати через ніс. Справа в тому, що повітря, яке проходить через носову порожнину, зволожується, зігрівається та очищається від частинок пилу і дещо знезаражується. А от якщо дихати на вулиці ротом, цього не станеться.

– Не варто палити на вулиці, адже тютюновий дим гарячий та містить багато токсин, а між затяжками курець вдихає холодне повітря – все це пригнічує захисні механізми слизової оболонки та послаблює дихальну систему.

– Потрібно частіше мити руки, якщо ви буваєте у громадських місцях, де немає можливості цього зробити, треба мати з собою антисептичні серветки або спрей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Затори криги на річках та підтоплення – на Тернопільщині потепління
– Не рекомендується торкатися руками обличчя під час перебування у громадських місцях.



Адже торкаючись обличчя, можна занести вірус на слизову оболонку рота, носа, кон’юнктиву очей.

– Необхідно уникайте поцілунків. Це форма вітання або прояву ніжності сприяє передачі інфекцій. На час епідемії грипу від неї варто відмовитися.

– Обов’язково потрібно частіше прати одяг, бо деякі віруси можуть осідати на речах і бути заразними протягом деякого часу.

– Варто носити захисну маску. Якщо маска не закриває ніс – її ефективність буде нульовий. Кожні 3-4 години маску потрібно міняти.

– Важливо промивати ніс двічі на день – вранці та ввечері. Для цього підійде тепла вода або фізрозчин, який його можна купити в аптеці.

– Необхідно частіше провітрювати кімнати та робити вологе прибирання. Особливо мова йде про приміщення, в яких ви довго перебуваєте, спите.

– Звичайно, ж потрібно уникати великих скупчень людей. На час епідемії краще відмовитися від відвідування масових заходів.

– Не рекомендовано вживати алкоголь, бо етиловий спирт знижує імунітет.

– Відмовтеся від схуднення, організм повинен отримувати всі поживні речовини в необхідних кількостях.

– При перших симптомах грипу – слабкість, сухий кашель, висока температура – відразу звертайтеся до лікаря і починайте лікування. Не починайте приймати ліки без призначень фахівця.

 

Джерело.