Кандидат медичних наук з Тернополя розповіла, чому джинси небезпечні для дівчат

Відразу заспокою – про Ольгу Валяєву тут не йтиметься, та все ж про шкоду вузьких джинсів, особливо для організму дівчинки, що формується, не можу змовчати, – пише “ПРО Те”.

Отож. Кілька слів для мам таких красунь, які поспішають за модою: поки читаєте цю статтю, зверніть увагу, чи не заклали ногу на ногу. Чому це так важливо?.. Згідна, виглядає звабливо, часом і таке треба, але не більше того – при закиданні ноги на ногу у підколінній ямці (на задній поверхні ноги – це так, до слова) перетискається великий кровоносний стовбур – підколінна вена. Узагалі, кров венами ніг піднімається вгору значно повільніше, ніж плине артеріями вниз. Таким чином, частково блокуючи крупний венозний, ви створюєте умови для утруднення відтоку венозної крові, венозного застою, і, як мінімум, втоми ніг.

Який механізм ушкодження ніжок?
Для того, щоб розвинулась варикозна хвороба ніг, яка на початках характеризується набуханням підшкірних вен, відчуттям втоми, помірним набряком стоп і, зрідка, онімінням чи судомами в литкових мʼязах, потрібно регулярно ходити на високих підборах, довго перебувати в одному положенні (сидячи чи стояти) і, що чи не найголовніше, мати маму чи тата, в яких це захворювання було наявне.



Однак, сидіння із закинутою ногою на ногу – теж користі не приносить.

Що ж стосується підлітків, вузькі щільні чи навіть еластичні джинси (скінні), теж добряче перетискають шкіру і мʼязи кінцівок, особливо при сидінні, сприяючи виникненню набряку ніг та неправильного формування тазових кісток (при тривалому постійному носінні). Особисто знаю дівчаток, які, таке враження, просто «не вилазять» із цього виду одягу, який став скандально відомим свого часу, коли в рекламі 14-літня модель заявила: «Між мною і моїми джинсами нічого немає».

З точки зору акушерства, то вже навіть сформувалось словосполучення «джинсовий таз», який характеризується недорозвинутістю та характерними деформаціями. Проте хіба не є однією з головних функцій, завдань дівчаток в майбутньому виносити здорове потомство? Чи є кому їм сказати, що одна справа, коли так вже матінка-природа зробила їм «вузькі стегна» і вона не факт, що зможе сама народити, а зовсім інша річ, коли модниці самі цьому сприяли? Дівчатка часом заперечують – зроблять кесарський розтин і не буде нічого боліти. Ну так. Але ж якщо нема спеціальних медичних показів до нього, то навіщо ж так його прагнути?! Про те, що буде боліти шрам на животі ПІСЛЯ ТОГО, вони якось не задумуються… І може боліти більше, ніж тиждень чи навіть місяць… Про ускладнення вже мовчу.
Тут же згадуються і види спорту, де можливі падіння на куприк – правильна форма його кісток теж грає величезну роль у ТОМУ процесі. Ще одна шкідливість і «родзинка» скінні – вони врізаються в живіт і сідниці, порушуючи нормальне травлення і впливаючи на стан сечостатевої системи. Причин у безпліддя багато. Не варто добровільно допомагати їм реалізовуватись через таку дурницю, як вузькі штани. Корсети колись носили. Зараз теж носять. І ребра нижні спеціально вирізали, щоб талія була тоншою. Думайте про наслідки…

Невропатолог теж зверне увагу на нефізіологічний тиск на великий та малий стегновий нерви, які іннервують шкіру та м’язи ніг. Тому я однозначно не маю права нічого забороняти, та все ж шукайте частіше альтернативу джинсам…

На думку письменниці та відомої мандрівниці, талановитого фотохудожника-філософа Валентини Семеняк, авторки таких світлих і мудрих книжок, як «Срібна пектораль», «Булочка для Бога» та багатьох інших, жінці не притаманно носити штани.

Валентина Миколаївна у свій час цікавилася давнім устроєм та побутом наших предків – праукраїнці надавали особливого значення своєму одягу. Та й не тільки українці.

Вона пояснює: «Жінка – це енергія Землі (інь), вода (ян). На ній тримається ВСЕ. Перша фундаментальна чакра – Муладхара, дає силу і впевненість, виживання, добробут тощо. Вона ж дає силу репродуктивним органам.

Здається, до чого тут спідниці? А ось до чого. Чакра Муладхара – червоного кольору. Жінка виношує і народжує дитя, відбувається продовження роду. Хто там з них колись знав про чакри і якого вони кольору? Але інтуїтивно підмальовували губи червоним, і вдягали червоні спідниці, щоб привернути увагу. Але вдягати й знімати їх треба ще й вміти: не через ноги, а через голову. І знімати – через голову. Що відбувається? Краї спідниці заряджаються енергією Землі (інь), і коли спідниця протягується догори, ми ніби натягаємо, огортаємо себе цією енергією, а вона дуже потрібна жінкам – її насправді потребують не так жінки, як самі чоловіки (через жінку). І ще одне, коли спідниця розгойдується, вона гармонізує першу чакру Вгорі (Альфа-чакра) із нижньою – Омегою. Аура у цьому місці вирівнюється. І це дуже серйозні нюанси. Саме тому наші предки не страждали гормональними збоями (клімаксами) тощо… На Сході такого немає. Але ніхто нікому нічого не навʼязує. Кожний має право вибору. Будьте щасливими».

Ну і на завршенн особисте моє спостереження як попередження запитань типу: «Жінки на Сході ходять у штанах чи то штАнях». Саме так. Однак, далеко не у всіх штатах Індії штани є жіночим атрибутом, тоді як туркині, хоч і в штАнях (шароварах), але це ВІЛЬНИЙ, просторий одяг, який не перешкоджає ні циркуляції крові. Ні енергії.

І я бажаю всім бути здоровими та щасливими! Профілактика – запорука здоров’я у майбутньому.

Наталя ВОЛОТОСЬКА, кандидат медичних наук

 

Джерело.