На Тернопільщині 300-літній ювілей готується відзначити старовинний дерев’яний храм

Свій 300-літній ювілей відзначає цього року дерев’яна церква Вознесіння Христового, що в Чорткові Тернопільської >

Як повідомили у прес-службі місцевої мерії, триватимуть протягом 25 – 28 травня.

«Ця подія дуже важлива для Чорткова, тому маємо докласти всіх можливих зусиль, щоб усі дні святкування були насичені різноманітними заходами і пройшли на Всеукраїнському рівні», каже Чортківський міський голова Володимир Шматько.

У ході засідання організаційного комітету погоджено придумати спільний логотип для усіх святкувань, який прикрасить і сувенірну продукцію, і місця проведення заходів. Вирішено зняти відеоролик про історію церкви, який водночас стане анонсом святкування на телебаченні.

Працівникам відділу культури, туризму, національностей та релігії міської ради та краєзнавчого музею дано доручення виготовити інформаційну брошуру з фотографіями церкви, священнослужителів, які протягом 300-х років долучилися до розвитку святині та цікавою інформацією про неї.

Окрім святкових богослужінь, на усіх гостей свята чекають такі дійства: конкурс-фестиваль духовної музики «Боже, мир в Україні збережи!», велозмагання та інші.

Церква Вознесіння Христового розташована у Чорткові на вулиці Залізничній. Вона є витвором народної архітектури, унікальним зразком українського дерев’яного будівництва. Частини тризрубної дерев’яної церковної будівлі довжиною 25м з одним (бічні) і двома (середній) заламами верхніх ярусів при однаковій висоті мають різний периметр і завершення, згладжені за допомогою симетричною даху над бічними частинами. Вінчає конструкцію переважна висота зімкненої покрівлі центральній частині і три декоративних главки.

Народні умільці спорудили (1630) цей храм без єдиного цвяха. Разом з містом церква зазнавала жахливих руйнувань під час нападу на Чортків татар у 1640 і турків у 1672 роках.



Повністю церква відбудована у 1717 році. Тому саме цей рік вважається новою датою народження храму. Тоді ж, під час свята Вознесіння Господнього, освячена як Вознесенська (до цього часу була церквою св. Миколая).

З документів видно, що кушніри передали на ремонт церкви 890 злотих, зароблених від продажу трьох соболиних кожухів (вартістю по 70 злотих), п’яти кожухів з рисі (по 80 злотих) і семи лисячих (по 40 злотих). У 1996-1997 роках Вознесенську церкву було реставровано. Зараз вона відноситься до Бучацької єпархії УГКЦ.

Джерело.