Як збільшиться податок на нерухомість – юрист

Через підвищення мінімальної зарплати зросте розмір податку на нерухомість. Однак це відбудеться наступного року. З 1 липня розпочнеться період оплати цього податку власників будинків і квартир. Про це Gazeta.ua розповів юрист Арсен Маринушкін.

“Максимальний розмір податку за 1 “квадрат” – 3 відсотки. Це 41,43 гривні. Його розраховують із мінімальної зарплати на 1 січня 2016 року.



Торік вона становила 1378 гривень. Через підняття “мінімалки” до 3200 гривень розмір податку зросте наступного року”, – розповідає він.

Податком обкладають квартиру загальною площею більше 60 “квадратів” на одного власника і будинок, більший за 120 квадратних метри.

“Якщо володієте кількома квартирами чи будинками, платити потрібно за загальну площу всіх осель, окрім неоподаткованого мінімуму – 60 квадратних метрів для квартири і 120 – для будинку. Якщо мова йде про квартиру і будинок, віднімати від загальної площі слід 180 квадратних метрів”, – уточнює Арсен Марінушкін.

Якщо площа житла перевищує норму, а податкове повідомлення не отримане, потрібно звернутися за роз’ясненням до ДФС за місцезнаходженням свого майна, зауважує експерт. Так само, якщо з нарахованою сумою ви не згодні.

“Інакше оштрафують на 10 відсотків від суми податку, якщо прострочка до 30 днів. За прострочку більше місяця штраф нарахують у 20 відсотків”, – каже Маринушкін.

Джерело.