Чому деякі тернопільські діти втікають від батьків

Днями тернопільські ЗМІ зарясніли оголошеннями про те, що в обласному центрі пропало кілька дітей. Спочатку розшукували студентку-іноземку, потім дівчинку, яка втекла від батьків, а цими вихідними нарешті знайшли юнака, який пропав ще 1 березня. Чому діти йдуть з дому та, як цьому запобігти?

 

Не знати, де твоя дитина, і що з нею сталося – гіршого батьки, мабуть, і уявити не можуть. Тоді в голову лізуть жахливі думки і винним здається увесь світ. Та, як кажуть у поліції, зниклі діти – це часто втікачі. І йдуть вони не з дому, а від батьків.



Такою й була історія 15-ти річної Анастасії, яку знайшли патрульні 2 березня на залізничному вокзалі Тернополя.

– Пропала дівчинка 15-ти років. – Розповідає начальник відділу комунікації ГУНП в області Сергій Крета. – І тільки вийшли на чергування й зустріли її біля залізничного вокзалу. Їй показали фот, але вона сказала, що це не вона. Пішла в магазин купувати якісь пиріжки. Але хлопці її впізнали, затримали й привезли в управління. Викликали батьків. Нині вона під наглядом лікарів. Так власне вдалося їй допомогти й повернути батькам.
Коли зникають діти, одразу виникає підозра щодо їхньої приналежності до суїцидальних груп в Інтернеті.

– Так, працюють психологи, бо ви ж чули, що є дуже багато отих груп смерті. Таких як «сині кити». – Каже начальник кримінальної поліції Степан Яцух. – От і ця дитина. Ми одразу подумали, щоб вона тільки не стала жертвою цього. Але потім виявилось, що вона не була зареєстрована в жодній з подібних груп. Але ця ситуація була неоднозначною. Тому в 6 годині ранку ми підняли всю поліцію по тривозі. Перекрили всі квадрати Тернополя, всі місця, де вона могла перебувати. І так ми її знайшли. Виявилось, що вона пішла з дому через суперечку з батьками. Вирішила їх провчити таким чином.

Через те, що випадки зникнення дітей почастішали, у поліції запровадили унікальну систему спостереження.

– Встановлюємо кнопки моніторингу до рухомих об’єктів. – Розповідає начальник поліції охорони Олег Іваненко. – Коли діти йдуть до школи, (а зараз дуже багато дітей зникають), то можна від слідкувати, де дитина знаходиться. Є такий брелок, як сигналізація від машини, ми кладемо його в рюкзак і стежимо де дитина. У разі нападу на дитину, вона може натиснути на ту кнопочку і наряд поліції одразу прибуде й зможу її захистити.

Правоохоронці кажуть, часто причиною втечі дітей з дому стають сімейні негаразди. Проте батькам слід зауважити, коли ваше чадо зникає і його неможливо знайти впродовж кількох днів, то вже не важливо, хто був винним у суперечці – лиш би повернути своє дитя додому.

Джерело.