Тернопільські педіатри назвали 9 причин кашлю у дітей

Тернопільські педіатри назвали дев’ять основних причин кашлю у дітей.

Кашель – це захисна реакція організму на подразники.

Риніт, фарингіт, тонзиліт, трахеїт, бронхіт – починаються з сухого кашлю, без виділення мокротиння. На початку запалення легень кашель також сухий, грубий, глибокий, але швидко стає вологим із виділенням харкотиння.

Ларинготрахеїт “помилковий круп” – починається з температури та наростаючого “гавкаючого кашлю”. Ларинготрахеїт вимагає негайної госпіталізації дитини, а до приїзду медиків, рекомендується дати дитині рясне тепле пиття.

Кашлюк – характерний нападоподібний кашель, що триває кілька хвилин, часто закінчується блюванням. Дитина висовує язик при кашлі, часто кашель закінчується блюванням.

Сторонній предмет у дихальних шляхах – коли у діток прорізуються зуби, а також до трьохрічного віку, у малюків є велике бажання щось покласти собі у рот і жувати, при іграх дитина забуває про предмети у роті так стороннє тіло може потрапити у дихальні шляхи. На фоні повного здоров’я виникає сухий, подразнюючий, нав’язливий кашель.

Бронхіальна астма – сухий, нав’язливий кашель, задишка – втяжінням під час дихання міжреберних проміжків, надключичних та підключичних ділянок, живота. Дихання при нападі бронхіальної астми часте, свистяче, шумне, чутне на відстані.

Гастро-езофагальний рефлюкс – частіше у дітей старшого віку, кислий вміст шлунка закидається у стравохід, частково потрапляє у верхні дихальні шляхи.



Кашель турбує дитину переважно вночі, неефективні будь-які сиропи від кашлю.

Захворювання вуха – при отитах, сірчаних пробках, також коли ми чистимо ватними паличками вуха виникає кашель, оскільки подразнюються кашльові рецептори, що знаходяться у зовнішньому слуховому проході.

Психогенний кашель – виникає у дітей із підвищеною збудливістю, у відповідь на психотравмуючі подразники.

Глисні інвазії– кашель пов’язаний із потраплянням личинок аскарид і токсокар (котячі аскариди) у легеневу тканину. В таких випадках діти кашляють довго, звичайні ліки від кашлю є неефективними.

Причин кашлю дуже багато, тому лише лікар може не тільки за характером кашлю, але оглянувши дитину із голови до ніг, встановити причину кашлю і призначити лікування.

Джерело.