29 вересня. Цей день в історії Тернопілля

Сторінками історії: 1485 –  перша писемна згадка про с.Швайківці Чортківського району, 1896 – у Тернополі насипали курган із хрестом  на відзначення 400-річчя Берестейської унії, 1901 – освячено споруду єзуїтського костелу в Тернополі.
22

29 вересня 1485 року –  перша писемна згадка про с.Швайківці Чортківського району. Згадується цей населений пункт у в акті купівлі-продажу, який підтвердив польський король Казимир IV. В даному документі вказано, що Ян Фредра з Плехсховіц землі продав в Сокальському повіті Подільської землі два села: Шманьковче (Шманьківці) і Шфанковче (Швайківці), які розташовані на березі річки Сарнік (Нічлави), братам Бучацьким — синам Давида Бучацького. Брати заплатили 300 гривень із розрахунку по 48 польських грошів за одну гривню. Михайло Грушевський у своїх творах опублікував текст цієї грамоти, яку він відшукав в Коронній метриці варшавській, кн. 14, л.



169. Грамота написана латинською мовою, міститься у 7 томі його повного зібрання – 2005 року, с.198.

29 вересня 1820 року –  згідно з розпорядженням надвірної канцелярії, отці домініканці змушені були переїхати до Жовкви, передавши монастир і костел Св.Вінцентія Фереріюша в Тернополі отцям єзуїтам, які перебували тут до 1848 року. Тепер тут греко-католицький Архикатедральний собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці.

29 вересня 1844 року – у с.Шляхтинці Тернопільського району народився український священик і письменник о.Осип Барвінський. Від 1871 – парох у селі Острів біля Тернополя, згодом на Зборівщині – у Пліснянах і Гарбузові, Сервирах. Літературну діяльність почав у духовній семінарії, виступаючи у львівських часописах «Правда», «Діло», «Нива», «Вінок». У видавництві «Просвіти» вийшли його популярні книжечки та статті з порадами для селян на господарські теми. Автор трагедії «Павло Полуботок, наказний гетьман України» та драми «Чернігівка» (за повістю М. Костомарова). Автор поеми «Гаврилова рада», оповідань, наукових праць. Переклав і видав сербські народні пісні «Косове Поле» і «Сон цариці Милиці».

29 вересня 1875 року – у Тернополі відбулися установчі збори окружної філії «Просвіти».

29 вересня 1896 року – у Міському парку Тернополя «Новому Городі» (тепер – Старий парк) відкрито курган із хрестом у на відзначення 400-річчя Берестейської унії. Тепер на цьому місці – Пагорб Слави.

29 вересня 1897 року – завершено будівництво та розпочато експлуатацію залізничної ділянки Ходорів – Підвисоке – Острів

29 вересня 1901 року – відбулося урочисте освячення (консекрація) споруди єзуїтського костелу в Тернополі (тепер тут – швейна фабрика).Храм, який був найменшим у місті, виконував роль парафії без права парафії для передмістя за Рудкою.

29 вересня 1903 року – зложив чернечі обіти в Чині Редемптористів, а 29 вересня 1908 р. – рукоположений у священство Української Греко-Католицької Церкви уродженець Бельгії, український дипломат, капелан УГА[,заступник міністра закордонних справ ЗУНР Франц Ксаверій Бонн. У жовтні 1911 році він приїхав до Галичини та провадив місійну і душпастирську роботу в Тернополі. З 1914 р. отримав грамоту на Генерального Вікарія в окрузі Тернополя. Під час Першої світової війни виступав проти насильницького впровадження московського православ’я російською окупаційною владою з російським архиєпископом Євлогієм Георгієвським. У 1917 р. – генеральний вікарій східної частини львівської митрополії, до якої входили Броди, Зборів, Збараж, Тернопіль, Сколе. Помер 21 листопада 1941 року у США.

29 вересня 1909 року – завершено будівництво та розпочато експлуатацію залізничної ділянки Львів – Бережани – Підгайці.

29 вересня 1922 року – в Німеччині помер польський історик, мистецтвознавець, літературознавець вірменського походження, уродженець с.Скоморохи Бучацького району Ян Антоневич-Болоз. Доктор філософії, член Польської Академії Наук. У 1885 р. видав в «Pamiętniku Akademji Umiejętności» дослідження: «Про середньовічні джерела до різьблень, що знаходяться на шкатулці із слонової кістки в Скарбниці катедри на Вавелі». У 1885 році став членом комісії історії мистецтва Академії знань. Був реставратором пам’ятників середньовічного та сучасного мистецтв. Співзасновник наукового товариства у Львові. Особливо цікавився архітектурою західноукраїнських вірменів.

29 вересня 1995 року – у Тернополі помер український живописець, архітектор та реставратор Діонізій Шолдра. Народився 16 жовтня 1925 року у Тернополі. У березні 1944 виїхав на Захід. Студіював малярство, історію мистецтва і теорію реставрації в Університеті Інсбрука, Австрія. У час Незалежної України повернувся на Батьківщину де працював завідувачем реставраційною майстернею Тернопільського обласного художнього музею.

Джерело http://ternopoliany.te.ua/