Вночі у Тернополі під стінами ОДА палили шини

У ніч на 14-те березня у Тернополі під стінами «білого дому» зібрались кілька десятків людей, навіть палили шини. Причина – події, що стались напередодні, пояснюють активісти – силовий штурм блокпосту на залізничній станції Кривий Торець на Донеччині та затримання більше сорока учасників блокади торгівлі з окупантами.



ІВАН КОВАЛИК, співкоординатор Всеукраїнської мережі «Вільні люди», голова Самооборони Майдану Тернопільщини:
«Україна в стані війни не може вести торгівлі ні з бойовиками ДНР, ні з Російською Федерацією. Відповідно, вчора також було прийняте рішення силовиками, точно не відомо ким, але силовим блоком нашої держави на рівні Міністерств, про зачистку одного із редутів цієї блокади. Хлопців затримали. І друге це є повне нерозуміння, і повне небажання влади пояснювати те, в яких стосунках зараз є тимчасово окуповані території з українською владою».
Іван Ковалик перечислив і вимоги із якими посеред ночі вийшли на протест активісти.
ІВАН КОВАЛИК, співкоординатор Всеукраїнської мережі «Вільні люди», голова Самооборони Майдану Тернопільщини:
«Перше – це щоб відпустили хлопців. Це виконали.



Друге – щоб прийняли все ж таки закон про ці тимчасово окуповані території. Тому що ми ніяк не можемо зрозуміти, що в нас – АТО, чи в нас війна. І з акцентувати увагу влади на тому, що не можна такими методами діяти, як свого часу, такої помилки припустився Янукович, коли без жодних пояснень, без нічого, просто розігнав студентів. Так само і цих хлопців, які стояли, вони мають свою позицію, вони її аргументовано доводять».
Пікет у Тернополі відбувався мирно, без будь-яких радикальних дій.
СТЕПАН БАРНА, голова Тернопільської ОДА:
«Ми маємо сьогодні зберігати єдність. Робити все для того, щоб не відбулося розхитування ситуації в країні. Хочу відзначити, що на цей момент, і в мене була розмова відповідна з Адміністрацією Президента, всіх 42-є, якщо не помиляюся, учасників блокування – звільнені. Відповідно, причин для того, щоб викликати якісь хвилювання немає».
Додамо, хвиля протестів прокотилася по всій Україні. Прихильники заборони торгівлі з тимчасово окупованими територіями Донецької та Луганської областей вийшли на столичний Майдан Незалежності. Різного роду акції підтримки блокади відбулися також у Харкові, Одесі, Вінниці, Чернівцях, Рівному, Луцьку, Івано-Франківську та Львові.

Джерело.