Сотні тимчасово закритих магазинів зараз відновлюють у селах Тернопільщини

Комп’ютери у сільських магазинах

Сьогодні понад півтора тисячі краян працює у Тернопільській облспоживспілці, яку вже двадцять років знаний і досвідчений фахівець, організатор Михайло Лазар. У державну казну кооперативне об’єднання Тернопілля щороку сплачує понад 35-38 млн. грн. і, безперечно впродовж кільканадцять років входить у трійку лідерів загальнодержавного відомства. У 2002 році обспоживспілка розпочала процес реформування своїх магазинів в усіх райцентрах та в інших великих населених пунктах.

Вони створили своєрідний бренд супермаркети «ТЕКО» В умовах постійної конкуренції із заїжджими торговельниками Києва, Львова, Харкова, місцеві кооператори добре вивчили запити покупців. Асортимент товарів харчової і промислової групи.



В усіх сільських магазинах Тернопільщини провели капітальний ремонт, встановили опалення, холодильні установки, стелажі й вітрини. До праці й оформлення сільських крамниць системи «ТЕКО» залучили досвідчених продавців, якіпройшли курси підвищення кваліфікації при обласному споживчому товаристві. Вкладено великі кошти у відкриття сучасних європейського типу супермаркетів й торгових центрів у Збаражі, Вишнівці, Кременці, Борщові, новий торгівельний центр у Теребовлі, міні-пекарню у Тернополі на вулиці Мазепи.

– Впродовж останнього часу почали розвивати так звану торгівлю «на залах»,- каже Михайло Павлович. У великих супермаркетах встановили спеціальне обладнання. Яке на місці випікає булочки, багети,батони,невеличкий хліб з висівок, з житньої муки для тих , хто має проблеми із здоров’ям, хворобами кишкового тракту, цукрового діабету.

До речі, вони високої якості і гарно реалізуються. Таке незначне нововведення дає приріст обсягів торгівлі до 10 відсотків.

– Наша торгівельна мережа включила у свій асортимент м’ясо, кулінарні вироби. Наша область аграрна, зважаючи на це магазинах створили кутки з реалізації продукції, яку виробляють місцеві сільгоспвиробники та фермери. І тепер на прилавках сучасних супермаркетів,- зауважує мій співрозмовник Михайло Лазар,- є хліб, борошно різних ґатунків, консервована продукція. Комп’ютери виручають продавців. І досить якісно впливає на обсяги реалізації продукції. Завдяки комп’ютерному обліку продавець орієнтується в номенклатурі із 11–ти тисяч найменувань. І має змогу оперативно обновити товар, який закінчується. Для нарощування масштабів торгівлі кооперація має відповідну базу, транспорт, фахівців своєї справи. Попри 370 діючих закладів свого відкриття чекають майже до сотні тимчасово закритих, які відновлюють у селах Тернопільщини. Й тут керівник споживчого товариства Тернопільщини Михайло Лазар розраховує на всебічну підтримку голів об’єднаних територіальних громад, сільських старостів та місцевих депутатів.

 

Джерело.