Через сміттєву кризу влада Львова завтра може ініціювати надзвичайний стан

Якщо міська влада не отримає можливості вивозити сміття зі Львова у більшому обсязі, то, ймовірно, вже завтра вона вийде з ініціативою введення надзвичайного стану у місті. Таке звернення буде надіслано в обласну та державну комісію з надзвичайних ситуацій – і рішення вже за ними.

Про це сьогодні під час брифінгу заявив директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Сергій Бабак.

Він повідомив, що впродовж двох тижнів перевізники вивозять лише близько 250 тонн сміття щодня, при тому, що місто продукує понад 600 тонн. А решту – накопичується.
Якщо ситуація зі сміттям у Львові не покращиться і не будуть надані майданчики для його вивезення, то міська влада буде ініціювати введення надзвичайного стану.

«У разі погіршення санітарно-епідеміологічного стану, я можу звертатись до міської комісії з надзвичайних ситуацій, і вона вже буде приймати відповідне рішення. Щоби його ввести, міська комісія має звернутись до комісії обласної та державної. І введення такого стану вже в компетенції останньої», – прокоментував Сергій Бабак.

Також директор департаменту додав, що, виходячи з ситуації, може ініціювати скликання міської комісії навіть завтра. Наразі ситуацію ще можна виправити.

«Сьогодні мною, в межах повноважень, підготовлено листа до директора департаменту ЖКГ ОДА п.



Романчука з проханням надати допомогу Львову з захороненням ТПВ у межах полігонів у Львівській області», – поінформував Сергій Бабак.

Він повідомив, що в ОДА про кризову ситуацію повідомляли регулярно.

«Міський голова впродовж останніх двох тижнів щоденно спрямовував листи до ОДА з інформацією про перенакопичення ТПВ», – інформував чиновник.

Далі він розкрив імовірні заходи міської влади в разі загострення кризи:

«Зокрема, можливе ініціювання закриття ринків, які продукують велику кількість біологічних побутових відходів. Також, щоби уникнути поширення епідемій, розглядається імовірність введення канікул у навчальних закладах».

На запитання, чи допомогли б у даній ситуації пресувальні станції, які рішенням сесії міськради 19 січня були виділені у кожному районі, чиновник відповів ствердно. Але про те, чи будуть використовуватись ці майданчики, поки не відомо.

«Це дозволяло б зменшити обсяг сміття. І при тих навіть мінімальних лімітах, які ми сьогодні маємо, такого перенакопичення не було б. Чи запрацюють ці п’ять майданчиків – це буде комісійне рішення. Чи будуть там перевантажувальні майданчики, чи пресувальні лінії – поки не відомо. Прес, який вже стоїть може бути запущений через 2 тижні. Щодо інших ділянок, то ще потрібно розробити комісійне рішення чи будуть там сортувальні чи пресувальні комплекси. Обладнання поки не купувалось, але може бути доставлене у найстисліші терміни», – інформував Сергій Бабак

Також журналістів цікавило запитання, чи розглядається імовірність відновлення вивезення відходів на старе звалище у Грибовичах.

«Є заборона суду і поки вона не знята – це неможливо. До того ж, відома позиція громади Малехова та Грибович», – резюмував п. Бабак.

 

Джерело.