Безхатченки з дружинами «мільйонерками» – результати перевірки декларацій чиновників Тернопільщини

Громадські активісти перевірили електронні декларації перших посадових осіб Тернопільської області і співставили ці дані з реальним рівнем їхнього життя. Результати – приголомшують!

Об’єднання «Нівроку» та коаліція громадських організацій «Чесна влада – багата держава» зробили свій внесок у впровадження антикорупційної реформи на регіональному рівні. З серпня 2016-го року до лютого 2017-го вони перевіряли декларації очільників органів місцевої влади та їх заступників (за винятком сільських рад).

«Результатом нашої роботи став аналітичний звіт, де чітко розписано як ми здійснювали моніторинг і його результати окремо по кожному чиновнику. Вчора ми передали його в НАБУ», – розповідає керівник проекту Ольга Мазаєва.

В рамках моніторингу перевірили голів міст обласного значення, заступників Сергія Надала, голів РДА із заступниками, голову обласної ради Віктора Овчарука, голову ОДА Степана Барну і його заступників, а також членів сімей. Аналізували інформацію в друкованих та електронних деклараціях, дані з сайтів органів державної влади, збирали відповіді на запити щодо отримання публічної інформації, а також соціальні мережі чиновників.

Чиновники «безхатченки» за версією моніторингу:
Отож, згідно з деклараціями на Тернопільщині виявили десять посадових осіб, які не мають жодної нерухомості:
Крупа Любомир – заступник голови ТОР
Качка Анатолій – голова Збаразької РДА
Головатюк Юрій – перший заступник голови Збаразької РДА
Яворський Ігор – голова Зборівської РДА
Бігус Михайло – перший заступник голови Зборівської РДА
Похилий Олександр – голова Тернопільськох РДА
Сташків Михайло – голова Чортківської РДА
Остапучк Вікторія – заступник голови ТМР
Стемковський Владислав – заступник голови ТМР
10.Батіг Віталій – голова Гусятинської РДА
В Аналітичному звіті, який скоро буде у вільному доступі в інтернеті є фото помешкань деяких людей з цього переліку. Це, величезні маєтки, площею, як мінімум, 180 квадратних метрів.

Зафіксовано чимало випадків, де дружини чиновників володіють хлібзаводами, крамницями і фірмами.



А є ще хитріші приклади, де сім’я отримала доходів за рік на 135 тисяч гривень, та попри це, будує два житлові будинки площею 304 і 129 квадратних метрів.
Також місцевим представникам влади дуже таланить у житті: вони отримують в подарунок квартири, будинки, позашляховики…

Посадовці приховують інформацію про свої доходи
Проведене дослідження показало, що посадові особи органів влади і місцевого самоврядування при декларуванні своїх доходів та особистого майна ховають правдиві статки і не декларують численні прибутки.

Суттєво ускладнює процес відсутність біографій або оприлюднення їх в неповному обсязі. Наші службовці нехтують законом України «Про доступ до публічної інформації», ігнорують запити на отримання інформації та обмежуються відписками.

Єдиний позитивний момент в цьому – нарешті усі декларації посадовців містяться на єдиному веб-ресурсі з легким пошуком. А посилення відповідальності за неподання електронних декларацій та внесення недостовірних даних призвело до того, що службовці точніше вказують відомості щодо майна.
Усі, хто хочуть детально ознайомитись із надбаннями головних держслужбовців області можуть звернутись до представників об’єднання «Нівроку» (за телефонами: 0352420172; 0962104076) і безкоштовно отримати посібник з усіма даними.

Джерело.