«Малашівське сміттєзвалище треба терміново закривати», – начальник управління ЖКГ

У Тернопільському прес-клубі відбувся круглий стіл на гарячу і актуальну тему – «Екологічні проблеми Тернополя: питання – відповіді»

На початку розмови представник Всесвітнього Фонду Дикої Природи ( WWF) у Тернопільській області Юрій Собі привернув увагу до ситуації з сортуванням побутового сміття. «Окремі контейнери для пластику у нас вже є і вони швидко наповнюються, хоч і ще далеко не всі ними користуються – зауважив він. – А от з органічними відходами все по-старому. Хоча маємо успішний приклад Вінниці, де органіка розділяється на мокру, яка з часом розкладеться сама, і суху, що йде на переробку».
Відтак виникла довга і емоційна дискусія про необхідність будівництва сміттєпереробного заводу та давно заборонене для експлуатації Малашівське сміттєзвалище і його загрозу водозабору, звідки бере воду Тернопіль. Її результати виявились не дуже оптимістичними. Як констатував начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради Олег Соколовський, досі в усій Україні немає жодного міста, де питання сміття було б вирішене, і Тернопіль тут не може бути винятком.

«Це глобальна проблема, – пояснив він.



– І так, я теж переконаний, що Малашівське сміттєзвалище треба терміново закривати. Але куди тоді везти сміття? До Тернополя?! Законодавство говорить, що проблеми сміттєзвалищ повинні вирішувати виключно місцеві громади. А з іншого боку на території міст влаштовувати полігони категорично заборонено. Для того ж, щоб облаштувати такий на території іншої громади, потрібен її дозвіл, а дати його, як ми вже не раз переконалися, ніхто не хоче на жодних умовах. Те саме і з сміттєпереробним заводом, інвестувати в який бажаючих ніколи не бракувало, а от земельну ділянку знайти неможливо. Виходить своєрідне замкнуте коло, розірвати яке можна лише на державному рівні, передусім змінивши законодавство».

За матеріалом: http://pressclub.te.ua

 

Джерело.