Українцям ввели абонплату за користування газом: скільки доведеться платити

Для квартири з газовою плитою без лічильника абонплата складе приблизно 46 грн на місяць, плюс доплата за нормами з розрахунку 4,4 куб. м за кожного зареєстрованого мешканця, пише “Сегодня”.

З квітня українцям, які мають газові плити, газколонки для підігріву води або які опалюють будинки газом, доведеться платити за нього більше. Особливо постраждають самотні жителі багатоповерхівок — для них суми в платіжках зростуть більш ніж удвічі.

Причина в тому, що Нацкомісія з регулювання енергетики і компослуг (НКРЕ) дозволила постачальникам газу окремо стягувати з усіх споживачів плату за газ і окремо за “доставку” палива в квартиру (абонплату). Зараз ця абонплата вже включена в тариф, але з квітня вона ще і зросте. Скільки платитимуть за газ українці?

Як розрахував спеціально для видання директор енергопрограм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський, для квартири з газплитою без лічильника абонплата складе приблизно 46 грн на місяць, плюс доплата за нормами з розрахунку 4,4 куб. м за кожного зареєстрованого мешканця.



Але зате кубометр газу подешевшає приблизно на 90 коп., або до 6 грн, так з нього “піде” абонплата.

Якщо зараз плата за газ на місяць становить 31 грн/ос. (26 грн), то з квітня для одного мешканця буде близько 72 грн (46+26), з двох — 98 грн (46+26х2) і т. д. Якщо є лічильник, то, звичайно, платити доведеться за його фактичними показами плюс абонплата.

У тих, в кого вдома встановлений газовий котел для опалювання, абонплата виявиться вищою, бо вона залежить від максимальної пропускної здатності лічильника. А в цьому випадку лічильник потужніший, бо повинен врахувати значно більшу витрату газу. Абонплата складе 50-70 грн/міс. залежно від регіону, плюс оплата по лічильнику.

“У підсумку ті, хто опалює будинок газом, виявляться у виграші, бо у них витрата газу 200-300 куб. на місяць, тобто економія на здешевлення газу перекриє введення абонплати”, — пояснив Землянський.

РЕСТРУКТУРИЗАЦІЯ. Також з 1 квітня Кабмін почне реструктуризацію боргів теплокомуненерго за газ та водоканалів за електроенергію, повідомив вчора профільний віце-прем’єр Геннадій Зубко. Він додав, що підприємства-боржники можуть отримати субвенції від держави, щоб зменшити свою заборгованість, яка, за даними “Нафтогазу”, на 21 березня склала 26,2 млрд грн.

За словами Зубка, суди заарештували рахунки понад 100 теплокомуненерго, через що вони не можуть проводити необхідні ремонтні роботи, виплачувати податки і зарплати. За словами президента Украналітцентру Олександра Охріменка, борги комунальників утворилися багато в чому з вини держави, яка недоплатила тепловикам понад 25 млрд грн, фактично це субсидії за незаможні верстви населення. “Тепер Кабмін змушений оголосити реструктуризацію, аби комунальники могли працювати”, — роз’яснив експерт.