Як уродженець Тернопільщини олігарх Фірташ заробляє шалені статки, співпрацюючи з окупантами: резонансне розслідування

Поки олігарх Дмитро Фірташ у Відні чекає екстрадиції до США, в Україні його справи йдуть дуже непогано. Зокрема, його титанова корпорація продовжує виробляти продукцію в анексованому Криму, а його українські рудники для цього так само постачають сировину на окупований півострів.

Офіційно судна країн Євросоюзу припинили заходити в Крим в 2015 році, проте дехто у спробах обійти обмежувальні заходи міняє прапори і місце приписки кораблів. Наприклад, під прапором Того ходило судно, що перевозило до Криму українську ільменітову руду на завод олігарха Дмитра Фірташа “Кримський титан”.

Ця схема виглядала так: ільменітова руда з Межиріченського гірничо-збагачувального комбінату, що на Житомирщині, перевозилась до порту “Южний” в Одеській області. Там ільменіт перевантажували на судно “Катя”. За документами воно мало направлятися в російський порт “Кавказ”. Але туди не доходило.



У Керченській протоці просто в акваторії ільменіт перевантажували на російське судно “Нєфтєрудовоз”, яке потім прямувало до закритого Керченського порту, звідки руда, ймовірніше за все, доставлялася на завод “Кримський титан”.

Однак, попри порушення порокуратурою південного регіону України кримінального провадження проти українських прикордонників і розголос навколо цієї теми, схема постачання сировини на “Кримський титан” продовжила успішно діяти протягом всього 2016 року. Мінялися хіба що судна-перевізники та відправники вантажу.

За 2016 рік чотири судна за 10 заходів з порту “Южний” під Одесою вивезли близько 115 тисяч тонн ільменітової руди. За документами вантаж йшов до порту “Кавказ”, та, як і раніше, не доходив до кінцевого пункту призначення.

Джерело.