Через тиждень у Тернополі може статися те, про що говорять вже 410 днів

Cкульптор Роман Вільгушинський завершує роботу над пам’ятником Небесній Сотні на площі Героїв Євромайдану у Тернополі.

Нагадаємо, що рік тому в обласному центрі відбувся повторний конкурс на визначення найкращого макету для пам’ятника Небесній Сотні. Тоді переміг проект тернопільського скульптора Романа Вільгушинського та архітектора Івана Жовнича. Того ж літа, напередодні Дня незалежності, на місці майбутнього пам’ятника було встановлено камінь, як нагадування про те, що тут буде пам’ятник Небесній Сотні.

dsc04268dsc04269dsc04282

Минулої осені почалося оновлення площі та будівельні роботи із облаштування фундаменту під майбутній пам’ятник. У вересні 2015 виконком Тернопільської міської ради затвердив проектно-кошторисну документацію, за якою виготовлення та встановлення пам’ятника Небесній сотні обійдеться бюджету міста у 2 млн 441 тис. 559 грн. Усе пораховано до гривні, саме 559, а не 560 гривень!  І це правильно, адже це – бюджетні кошти і все має бути чесно й прозоро, як це завжди у Тернополі робиться під час різномасштабного оновлення доріг, вулиць, бульварів, майданів та об’єктів, пов’язаних із бруківкою та іншими будівельними матеріалами.



Так ось, тоді, восени 2015 року Тернопільська міська рада заключила договір з Романом Вільгушинським на будівництво пам’ятника Небесній Сотні на площі Героїв Євромайдану у Тернополі. Вартість робіт складає вже названу суму. Нині вже  встановлено підніжжя постаменту і вкладено бруківку навколо нього.

01vlcsnap-2016-06-03-14h59m24s287300px-ternop_l_-_pamyatnyk_nebesn_j_sotn_-_proekt_-_16027606

– Зараз вийшли вже на фінішну пряму. Ще маю кілька днів у запасі, щоб «дотягнути» дещо у самому постаменті. А фігури вже вилиті у Львові. Як привезуть до Тернополя, я вам зателефоную, відзнімете, коли будемо встановлювати, а на Покрову маємо все відкривати, – каже скульптор Роман Вільгушинський.

dsc04281dsc04272dsc04280

За його словами, висота скульптурної композиції, яка символізує вихор із беззахисним юнаком й ангелом, – 9 метрів. Це без постаменту, на якому стоятиме пам’ятник Небесній Сотні на площі Героїв Євомайдану у Тернополі.

Довіка «ТЕРЕНу». Роман Вільгушинський – скульптор, заслужений художник України, лауреат літературно-мистецької премії імені Михайла Бойчука. Працює в галузі монументальної і станкової скульптури. Автор низки персональних виставок — у Тернополі, Києві, Львові та інших містах. Серед монументальних скульптур – погруддя Тараса Шевченка в Богданівці Підволочиського району та Соколові Бучацького району, пам’ятник отцю Тимотеєві Бордуляку в с. Великий Ходачків Козівського району, меморіальний комплекс воякам УГА в Теребовлі, пам’ятник на честь проголошення незалежності України у Настасові, монумент Ісусові Христу в Бучачі, патріарху Йосифу Сліпому, Степанові Бандері в Тернополі, Софії (Анні-Дороті) Хшановській у Теребовлі, Іоанну Георгію Пінзелю в Бучачі та інші оригінальні твори.

Джерело http://teren.in.ua/