Українцям презентували новий календар: які вихідні та свята можуть скасувати

Вихідні восьмого березня і дев’ятого травня планують скасувати, йдеться в документі. “Нинішня система свят і пам’ятних дат в Україні не впорядкована”, – заявляють в Інституті пам’яті.

На думку експертів організації, в українському календарі залишилися “сліди” радянської епохи. Щоб “повернути історичну справедливість”, Інститут пам’яті розробив новий календар свят.

Головне нововведення – восьмого березня, другого та дев’ятого травня українці вийдуть на роботу, а якщо свято припадає на суботу чи неділю, переносити вихідний на понеділок не будуть
, пише “Сегодня”.

Кількість вихідних скоротять. У цьому році українцям належать додатково 11 вихідних, на Новий рік, Різдво, Великдень, День Незалежності, День Перемоги і т. д. Якщо законопроект Інституту пам’яті підтримає парламент, вже в наступному році замість 11 вихідних залишиться дев’ять.



Восьме березня і дев’яте травня залишаються святковими днями: концерти і офіційні заходи ніхто скасовувати не планує, проте вихідних в ці дні не буде.

“Оскільки святкування державних свят має сприяти відновленню історичної пам’яті та формуванню національної ідентичності громадян України, на статус державного можуть претендувати тільки ті дати і події, які співвідносяться з державними та історико-культурними традиціями українського народу, мають консолідуючий потенціал”, – сказано в документі.

Крім того, якщо, приміром, День Конституції, який залишається вихідним, припадає на суботу або неділю, переносити “вільний день” на понеділок ніхто не буде.

Які дні залишаться вихідними:

День пам’яті та примирення – 8 травня

День Конституції – 28 червня

День Незалежності – 24 серпня

День захисників України – 14 жовтня

Новий рік – 1 січня

Різдво – 7 січня

Великдень – дата змінюється

День Святої Трійці – дата змінюється

День праці – 1 травня

Крім того, в календарі з’являться нові святкові (але робочі) дні. Наприклад, Інститут пам’яті пропонує узаконити цілий перелік скорботних днів.

Нововведення викликали бурхливу реакцію в українському суспільстві, зазначає голова Інституту пам’яті Володимир В’ятрович. Так, відомство отримало 672 звернення від громадських організацій, профспілок та політичних партій з проханням прислухатися до їхньої позиції. Саме під тиском громадськості інститут прийняв рішення залишити понеділок після Великодня і Трійці вихідними днями.

Скільки відпочивають в інших країнах? У більшості пострадянських країн на рік припадає 11 вихідних днів на честь свят. Додатково 13 вихідних – в Росії, Австрії. 14 вихідних – в Іспанії, Мальті. До речі, Іспанія посідає одне з перших місць за кількістю святкових вихідних серед усіх країн Європейського Союзу. Крім обов’язкового дводенного “вікенду”, іспанці щодня відпочивають дві-три години після обіду (під час сієсти закривається більшість магазинів і держустанов).

Найменше вихідних у Бразилії – всього п’ять днів. При цьому щорічна відпустка тут становить 30 календарних днів (в Україні – 24 дні).

Велика кількість свят шкодить економіці країни, впевнена екс-радник міністра економічного розвитку Яника Мерило.

“Є в Україні таке феноменальне явище – постійні вихідні, а потім дивуємося, чому економіка не зростає. Особливий абсурд – перенесення робочих і вихідних. Якщо свято випало на вихідний треба відзначити додатковим вихідним. Може, ми лідер у світі за ефективністю праці? Чи вибиваємося в лідери за розміром ВВП, тому можемо собі це дозволити? Хоча і реальні світові лідери не можуть дозволити собі постійні свята”, – написала Яника Мерило під час новорічних свят у Facebook.

Як відзначають в Інституті пам’яті, в європейських країнах переносити вихідний на понеділок не прийнято, тому й українцям пропонують від цієї “розкоші” відмовитися.

Джерело.