Де знаходиться найдивніше місце на Землі?

У північній частині Афарської улоговини на кордоні Ефіопії і Еритреї знаходиться западина Данакіль: вона не тільки виглядає вкрай незвично, але і повна загадок, відповіді на які у вчених поки немає.
Западина Данакіль (Danakil Depression) входить в число найнижчих місць на планеті: 125 м нижче рівня моря. На африканському континенті нижче лежать тільки озеро Ассаль (-153 метра) і западина Каттара (-133 метра). Це також найспекотніше місце на Землі, якщо враховувати температуру не «рекордну високу», а «середню високу» протягом року. Так, зимовим ранком температура повітря може досягати + 37 °С; протягом літа вона ніколи не падає нижче +40 °С, а протягом року – нижче + 34 °С.

Западина Данакіль вважається прабатьківщиною гомінідів: в 1974 році американський палеоантрополог Дональд Джохансон і його колеги виявили тут останки австралопітека афарського на ім’я Люсі. Вік знахідки оцінюється в 3,2 мільйона років.

На території западини знаходяться сплячий вулкан Аялу (2145 метрів), що дрімає, Даллол (48 метрів), який породив ряд сірчаних джерел, і діючий Ерта Альо (613 метрів), а також гирло річки Аваш, яка в посушливі роки пересихає і розсипається на ланцюг солоних озер. Це зумовило яскравий «інопланетний» ландшафт западини.

У наші дні вона все ще недостатньо вивчена.



На початку квітня тут працювала група вчених з астробіологічного центру Іспанії в Мадриді, очолювана Феліпе Гомезом (Felipe Gomez). Експедиція, яка зайняла всього три дні, стала першою з низки запланованих на майбутнє. Але навіть первинна інформація, зібрана за такий короткий термін, дає велике поле для досліджень.

У підсумковій статті, опублікованій в науковому виданні EuroPlanet, Феліпе Гомез зазначає, що вода, що виходить на поверхню крізь розігріті лавою пласти порід, абсолютно унікальна за своїм складом. Рідина, настільки ж насичена неорганічними сполуками, зустрічалася на Землі лише на зорі зародження життя.

Тут також були виявлені три незвичайні екосистеми. Мікроорганізми живуть в майже киплячій рідині при температурі від +40 ºC до +90 ºC, в рідинах, насичених кислотами, солями міді в різних комбінаціях. Подібні екстремальні умови не рідкість на інших планетах, але для Землі зародження життя в настільки ворожому середовищі вкрай нетипово.

Джерело.