Дощі і довгоочікуване потепління: прогноз погоди на тиждень

У неділю дощі пройдуть по всій Україні. При цьому на півдні і сході потеплішає до 10-12 градусів тепла.

Українців у найближчі кілька днів чекає дощова і прохолодна погода. Так, температура повітря в найближчі кілька днів буде коливатися в межах 5-8 градусів вище нуля. Наступного тижня, як прогнозують синоптики Укргідрометцентру, настане значне потепління – до 15-17 градусів тепла, пише segodnya

Прогноз погоди на тиждень

У суботу, 22 квітня, на заході, півночі, сході, а також у центрі України очікуються дощі. На півдні мінлива хмарність. Відносно холодна погода, згідно з прогнозом синоптиків, буде в цей день у Дніпропетровській області.



Тут стовпчик термометра вдень підніметься до позначки 5-8 градусів тепла, а вночі очікується похолодання до двох градусів морозу.

На заході країни повітря прогріється до 7-10 градусів, у центрі – від 5 до 8 градусів. У той же час у південних областях очікується потепління до 10 градусів тепла вдень. У Донецькій області температура, згідно з прогнозом Укргідрометцентру, буде коливатися в межах 7-9 градусів вище нуля. На півночі повітря прогріється до 8-10 градусів.

У неділю дощі пройдуть по всій Україні. При цьому на півдні і сході потеплішає до 10-12 градусів тепла. У центрі та столиці стовпчик термометра досягне позначок 9-11 градусів. На півночі і заході – від 7 до 11 градусів вище нуля.

Дощі не припиняться і на початку наступного тижня. Невеликі опади у понеділок очікуються на всій території країни. На заході вдень потеплішає до 8-11 градусів вище нуля, на сході стовпчик термометра коливатиметься в межах 9-11 градусів, а на півночі – від 7 до 10 градусів вище нуля вдень.

У Києві очікується потепління до 12 градусів. Нічні заморозки очікуються у всіх областях країни, крім Херсонської, Миколаївської, Запорізької та Одеської.

Різке потепління, згідно з прогнозом Укргідрометцентру, настане у вівторок, 25 квітня. В цей день на півдні потеплішає до + 17 градусів, на сході та в центрі – до 15 градусів, а на заході – до 12-14 градусів вище нуля. При цьому дощі пройдуть у Києві, Черкаській, Полтавській областях, а також на заході і півночі країни.

Народний прогноз погоди

22 квітня вшановується пам’ять святого мученика Вадима, архимандрита, повідомляє портал “Синоптик”. У давнину з цього дня розпочинався вигін худоби в поле. У селян була традиція 22 квітня обходити джерела і ключі і примовляти “Підземна водиця, відмикаємо тобі шляхи весняні”. Наші пращури помітили, що можна очікувати сухого літа, якщо до цього дня ще не встановилась стабільна тепла погода.

23 квітня відзначається день пам’яті святих мучеників Терентія, Помпія та інших. У цей день у давнину спостерігали за сонцем: “Якщо сонце зійде червоне у туманному серпанку – рік буде хлібородним. Якщо викотиться із-за гори – доведеться переорювати озиме поле та засівати яровиною”. У цей час розкриваються бруньки у груші, дуба. Сходять нарциси, крокуси, а при ранній і теплій весні можуть цвісти

24 квітня вшановується пам’ять святого мученика Антипа, єпископа Пергамо-Асійського. Антипа називали Половодом і казали: “Антип води розпустив”, “Антип без води (холод) – засіки без зерна (літо погане)”. Наші пращури помітили: “Якщо до цього дня води не розкрилися, то весна пізньою буде і літо поганим простоїть”. Якщо вранці мороз, а вдень пішов сніг, то ще цілий місяць буде холодно. У цей день ведмідь з барлоги виходить.
25 квітня вшановується пам’ять святого мученика Василя, сповідника, єпископа Парійського. З цього дня стає значно тепліше, земля прогрівається, сохне, тому в народі говорили, що “Василь землю парить”. Наші пращури спостерігали за вербою: якщо вона до цього дня розпушилась – сильного холоду уже не буде. З 25 квітня масово вилітають джмелі, літають бджоли. Виходять з нір лисиці.

26 квітня відзначається день пам’яті святої мучениці Фомаїди Єгипетської. У народі Фомаїда вважається приборкувачкою пристрастей. Наші пращури спостерігали за виділенням березового соку: якщо у берези було багато соку, вважалось, що літо буде дощовим. У цей час з’являються перші весняні квіти (при теплій весні з’являються раніше), зеленіє малина.

Джерело.