Коли можна не платити за гарячу воду?

Згідно із законом «Про житлово-комунальні послуги», через дві хвилини після відкриття крана температура води повинна коливатися в межах 50-75 градусів.
Про це пише ZIK.

Якщо температура гарячої води – 45-49 градусів, платити за неї можна на 10% менше. Так, діючий тариф «Київенерго» – 83,1 гривні за кубометр гарячої води. Згідно з затвердженими Кабінетом міністрів нормативами, сім’я з трьох осіб за місяць використовує 4,8 кубометрів гарячої води. Якщо температура води, наприклад, не 50, а 49 градусів, замість 398,8 гривень можна заплатити 358 гривень (на 10% менше).

Якщо температура в крані від 40 до 44 градусів – можна платити на 30% менше, тобто 279,1, а не 398,8 гривні. Якщо температура нижче 40 градусів – за гарячу воду можна платити по тарифу на холодну воду.

Нормативи для гарячої води:

50-75 градусів – платити 100%
45-49 градусів – платити 90%
40-44 градуси – платити 70%
Менше 40 градусів – платити по тарифу на холодну воду

Крім того, законом встановлено, що відключати гарячу воду можуть не більше ніж на шість годин на добу (за умови стабільного водопостачання) і не більше ніж на 10 днів на місяць (30% від часу надання послуги). Тобто якщо гарячої води немає два тижні, послугу можна оплачувати частково – за кожен день прострочення сума в платіжці за місяць повинна зменшуватися на 3,3%.

Щоб перерахувати платіжки, необхідно звернутися до постачальника послуг, після чого представник компанії має заміряти температуру води і скласти акт – документ передають постачальнику, він же проводить перерахунок. Якщо постачальник послуги проігнорує звернення – можна йти в суд.

Як каже юрист Олена Проценко, кияни дуже рідко користуються своїми правами у питаннях ЖКГ і не поспішають звертатися в суд, якщо через поганий тиск у системі на останніх поверхах багатоповерхівок погано надходить вода, або ж замість гарячої води – тепла.

Джерело.