Після старту реформи медичні заклади фінансуватимуть по-іншому

Медична реформа змінить систему фінансування медичних закладів – гроші підуть за пацієнтом. Та реально це стане можливим в Україні тільки після прийняття чотирьох законопроектів, що є фактично платформою для реформи.

Йдеться про законопроекти №6327 «Про державні фінансові гарантії», №6328 «Додаткові гарантії для бійців АТО», №6329 «Зміни до бюджетного кодексу» та №6347 «Зміни до закону про публічні закупівлі». – Щоби зробити реальним рух коштів за пацієнтом, нам потрібно прийняття пакету законопроектів, внесених урядом, котрий передбачає принципово інший механізм фінансування, – розповів під час візиту на Тернопільщину заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський. – Коли гроші ідуть в ту лікарню, яка працює. В ту лікарню, куди ідуть пацієнти. Коли гроші ідуть до того лікаря, котрий лікує.



Від реформи, за словами пана Лінчевського, виграють усі – і пацієнти, і лікарі. Перші отримують вищі зарплати, другі – хороших лікарів. А програють ті, хто міг нажитись на тій системі розподілу, яка існує досі. Власне, тому наразі і не всі раді реформі. Тому і суспільство повинне натиснути на Раду, аби та таки подумала про зміни і прийняла необхідні закони. – За рахунок чого зросте зарплата – за рахунок чесного розподілу грошей. Гроші в системі є, обіг грошей в медицині є колосальний, – каже він. – Але те, як вони витрачаються досі і як вони витрачались усі ці 25 років – так далі не можна! Так не можна було і раніше. Реформа передбачає, за словами заступника міністра, зміну обігу грошей у медичній системі. А зокрема має зробити їх розподіл раціональним. – Як? Дуже просто – є податки, які ми з вами сплачуємо. Далі – є субвенція, яка виділяться на кожну з областей, – каже він. – Обласний департамент охорони здоров’я далі ці гроші розподіляє, рівномірно ділячи між всіма. Незалежно від того, чи є навантаження на медзаклад чи нема. І розприділяє за якимись незрозумілими критеріями, приміром, по ліжкомісцях. Якщо цей розподіл зробити раціональним, то зарплата не те, що якогось вузького спеціаліста, а сімейного лікаря зросте в кілька разів. Наразі ж заробітну плату лікарі отримують відповідно до тарифної сітки. Її заступник міністра вважає жахливим явищем, яка зрівнює і хороших працівників, і нехороших. – Це ж протиприродно, – додає він. – Є той лікар, до кого черга, є той, до кого нема. Чому вони отримують однаково? Те саме стосується медсестер і фельдшерів. Є лікарняні заклади, де пусті ліжка, де правдами-неправдами вони наповнюється, для того, щоби виконувати план ліжко-дня. А план не виконуєш, скорочуємо ліжка,ставки, зарплати і так далі. Що це за радянські дурниці. Ми на сьогодні платимо за виконання плану ліжко-дня. І маємо районну лікарню, де хірург на місяць виконує одне оперативне втручання. За рік – 15. Маємо сім хірургів, 100 операцій на рік. Ви, правда, хочете у такого лікуватись? Після ж старту реформи заробітну плату медики отримуватимуть за іншою системою. Фінансуватимуть по-іншому і медзаклади. – А тепер уявіть собі – є первинна допомога, є пацієнт, і його контакт з лікарем – є сигналом для комп’ютера, коли з бюджету копійка раз і біжить до лікаря, – додає він. – Ви укладаєте з лікарем декларацію, вона електронним чином реєструється. Ви уклали декларацію – він заробив. І увесь цей шлях, де можна вкрасти або нераціонально використати кошти, зникає. Окрім того, якщо кошти почнуть витрачати в країні раціонально – на тих лікарів, куди ідуть пацієнти, на ті заклади, куди ідуть пацієнти, то зростуть не тільки зарплати, а зросте й медичне забезпечення препаратами і так далі.

Джерело.