«Ну той що, що нігтики пооблазили»: тернопільські медики спростовують чутки про «страшну інфекцію»

Батьки дошкільнят б’ють на сполох: дітей «косить» невідома хвороба. Кажуть, спочатку у малюків з’являється висипка, потім – температура, а закінчується все тим, що починають облазити нігті. Причому, найбільше перепало нібито вихованцям дитсадочка «Колосочок», що у невеличкому містечку Хоростків Гусятинського району на Тернопільщині. Там перехворіли вже 30 дітей.

20161011135226

Інформація про небезпечну недугу вперше з’явилася кілька днів тому у Facebook на сторінці тернополянина Святослава Журовського. Чоловік написав, що «у Тернополі зараз епідемія вірусу Коксакі. Не лікується, треба перехворіти.



Помилково можуть ставити діагноз «стоматит» і його лікувати. Дуже заразне.» Тернополянин радить мешканцям міста та області, особливо дітям, не ходити по людних місцях та часто мити руки. Наголосив, що інформація достовірна, оскільки отримав її від лікарів «швидкої» допомоги, окрім того, підтвердила її і дільничний сімейний лікар.

Батьки вихованців дитсадка домоглися, щоб їхніх дітей і виховний заклад обстежили медики.

А далі пішло-поїхало. У коментарях тернополяни навперебій розповідають «страшилки» про невідомий вірус:

«Племінник тиждень тому перехворів вірусом Коксакі, лікар у районній поліклініці лікувала стоматит, а про пухирці сказала, що «так буває», «Ми якраз хворіємо, але кажуть лікарі, що таки стоматит. В дитсадку підхопили», «Можливий побічний ефект – відслоювання нігтиків, у знайомої була така проблема з малим, діагноз – «вірус Коксакі», «Мій малий два роки тому таким перехворів, не міг ні їсти, ні пити, а через два тижні після хвороби злізли нігті».

Схожих коментарів більше, ніж достатньо. А що ж таке насправді цей вірус Коксакі і яким чином він міг дістатися аж Тернопільщини?

Медики кажуть, що це кілька споріднених ентеровірусів, які добре розмножуються в шлунку і кишечнику людини. Вірус таку назву отримав від невеличкого містечка Коксакі в штаті Нью-Йорк, де його вперше вивели. Ще це захворювання називають «синдромом рука-нога-рот», бо висипка з’являється навколо рота, на стопах ніг та долонях рук. Розповсюджується він повітряно-крапельним шляхом. Проявляється захворювання висипкою, діареєю, порушеннями роботи кишківника. І хоч протікає загалом благополучно, все ж таки у медицині були випадки, коли як наслідок розвивалися в’ялі паралічі оболонок мозку голови. Спалах цього небезпечного недугу був у 2007 році в Китаї. Тоді там померло 22 дитини, пише «Вікіпедія».

Тож батьки дітей із дитсадка в Хоросткові запанікували: у багатьох майже одночасно з’явилися однакові симптоми – малюків почало проносити, з’явилися блювота та висипка на шкірі. А за якийсь час, коли все нібито минулося, почали облазити нігті. Вони і викликали лікарів, аби обстежили дітей та садок.

Адміністрація дитячого садка «Колосочок» з журналістами спілкується неохоче і відсилає до лікарів:

– У нас хворіли трохи діти, але вже давно, зараз все добре, всі садок відвідують, проводимо з дітьми виховну роботу, – заявила кореспонденту PRESS-ЦЕНТР методист дошкільного закладу, яка навіть відмовилася представитися. – У нас зараз перевірки проходять, а хто чим хворів і чи є хворі діти зараз – питайте у медиків.

– У малюків були однакові симптоми? – не відстаємо.

– Знаю, що нігтики облазили, – відповіла методист і повісила слухавку.

Тож, чому батьки захвилювалися саме зараз, якщо діти хворіли давно – невідомо.

 

Закликають не панікувати і в обласному Департаменті охорони здоров’я. Тут кажуть, що нічого надзвичайного не сталося – те, що діти підхопили саме вірус Коксакі, не підтверджено.

– Завжди в дитсадках діти хворіли і будуть хворіти, – заспокоює начальник Департаменту охорони здоров’я Тернопільської обладміністрації Володимир Богайчук. – У тому садку захворіли кілька дітей – температура, висипка, розлади шлунку. Батьки спочатку припустили, що у дітей отруєння важкими металами, а потім начиталися Інтернету, вигадали собі той вірус Коксакі і наробили паніки. Була створена робоча група обласного управління охорони здоров’я на чолі з головним педіатром департаменту Майєю Голяк, до складу якої увійшли науковці, епідеміологи, токсикологи. Вони працювали у садку, взяли зразки ґрунту, води, повітря для дослідження. Окрім того батьки регулярно возять кал дітей для аналізу в наш лабораторний центр, щоб спостерігати динаміку перебігу захворювання. Попередня версія – у дітей може бути ентеровірусна інфекція, яка впливає на внутрішні органи. Зокрема – на кишківник. Але страшного у цьому нічого немає, садок і далі працює, ніхто з дітей, які захворіли не госпіталізований. А те, що нігтики відслоюються – ви ж самі знаєте, що вітамінами наші діти зараз не розбалувані, а коли авітаміноз, то і таке буває.

Оприлюднити результати досліджень спеціалісти обіцяють за кілька тижнів. Однак батьки, від гріха подалі, намагаються наразі утриматися від відвідування дитсадка своїми дітьми. Принаймні ті, у кого їх є з ким залишити вдома, поки мама з татом на роботі.