Бігаю на роботу і додому 16 кілометрів на день, – тернополянка Ольга Лола

Ольга Лола почала бігати у тридцять років.

Перший офіційний забіг відбувся у столиці – 21 кілометр. З того часу не може зупинитись. Спортом ніколи не займалась, бігає за відчуттями та для задоволення. Полюбила довгі дистанції. А з минулого року закохалась в гори.

Ольга працює менеджером в готелі, за професією – економіст.



Десять років працювала в банку. Три роки тому захопилася бігом, пише “Доба”.

— Бігаю десь три роки. Вибігала в парк, якихось два кілометри, а три — це для мене ого було. Чую в навушниках «три кілометри», тішуся. Потім набридло бігати в Шевченка, побігла в Топільче, думаю, щось і це мало. Спочатку не ставила жодних цілей.

Недавно Ольга Лола стала переможницею відомого єгипетського 21-кілометрового напівмарафону. Забіг – міжнародний, проводиться одинадцятий раз. Участь взяло понад 90 спортсменів з різних країн. Україну представляло одинадцять бігунів, два – з Тернополя.

Про подію можна було дізнатись із соціальної мережі. Оскільки, долучатися могли всі охочі, Ольга разом з другом Андрієм Пелехом вирішили себе спробувати. Готуватися почали ще з листопада 2016 року.

– Коли активно береш участь у бігових стартах, то не забіги плануєш під відпустку, а навпаки – підлаштовуєш відпочинок під певний старт.

Ольгу більше привабив відпочинок на морі в компанії однодумців. Жодних цілей на забіг не ставила, адже не знала як відреагує організм на акліматизацію. Тренування проходили взимку, а бігли при температурі +32 градуси.

Долали 21 кілометр по території національного заповідника Рас Моххамед, природної світової спадщини ЮНЕСКО, що поблизу Шарм ель Шейху. Бігти доводилось переважно по піску та бездоріжжю.

– Так, це надзвичайно мальовнича траса вздовж узбережжя. Але під час бігу не вдається насолодитись і роздивитись навколишню красу. Важливо слідкувати за розміткою траси, щоб не заблукати. До речі, двоє наших українців не помітили розмітку, збились з маршруту. Дуже шкода, адже бігли вони відповідно – другий і третій.

Андрій Пелех пізніше сказав, що ніколи не подумав би, що може таке станеться з ним.

– Я звик, що переді мною біжить повно людей, які служать орієнтиром на трасі. А тут біг другим з відривом в якісь двісті метрів від лідера, наївно понадіявшись, що, якщо він єгиптянин, то знає трасу. Так ми десь на тринадцятому кілометрі троє (за мною третім теж біг українець) пропустили поворот і побігли в іншу сторону. Потім довелося кілька кілометрів повертатися, шукати місце, де прогавили поворот. Втратили повно часу і ні про яке призове місце мови вже не було.

Нагородження переможців проходило ввечері в комплексі Porto Sharm. За перше місце найшвидший чоловік та жінка були нагороджені сертифікатом на тижневий відпочинок в готелі, що знаходиться в даному комплексі. Ольгу Лолу вітати друзі під вигуки «Слава Україні!».

– При нагородженні довелося сідати на верблюда, у Єгипті це своєрідний п’єдестал. Перемогою задоволена та відпочинком теж. На території пляжу від нашого готелю знаходиться один з найкращих рифів в Червоному морі, ми багато разів пірнали з масками. Також їздили в пустелі на квадроциклах.

Ольга завжди шукає екстремальні забіги. У лютому брала участь в бігу на 50 кілометрів, що мав би пролягати поверхнею замерзлої річки Уж у Житомирській області. Річка не замерзла, але снігу було достатньо. Там Ольга посіла друге місце. Незабаром, тридцятого квітня, чекає забіг на 42 кілометри, що проходитиме в Карпатах.

– Зважаючи на погодні умови та сніг, що випав минулого тижня – цей старт буде найбільш важким.

Перед змаганнями за словами Ольги, доводиться тренуватися. Двічі брали участь в забігах з перешкодами Гонка Нації. У рамках підготовки, активно відвідувала спортзал. Зараз, на жаль, часу вистачає лише на біг.

— Для тренувань в тиждень має бути набіганих сто кілометрів, у мене поки вісімдесять. Я себе ніколи не силую, поки мені комфортно і приємно, доти біжу. Зараз почала бігати на роботу і з роботи, це, не затрачаючи іншого часу, виходить шістнадцять кілометрів вдень. А далі — за бажанням. У суботу і неділю теж займаюся.

Сьогодні для усіх своїх нагород Ольга Лола купила тримач. Напис на ньому символічний: «Вона повірила в те, що зможе – вона це зробила. Вірте в себе, і все вдасться!». Найбільше в забігах подобається перемагати. Але для Ольги, найперше, – перемога над собою.

– Біг подарував мені багато нових друзів, зустріч з надзвичайно цікавими людьми. Віру в себе і в свої можливості. Тепер я знаю точно, що всі обмеження лише у нас в голові.

Джерело.