Кілька пунктів про безвіз, які варто пам’ятати тернополянам

1. Безвіз розповсюджується лише на короткострокові поїздки. Він надає право на перебування в ЄС протягом 90 днів у проміжку 180 днів. Простіше кажучи, українці мають право перебувати в країнах ЄС кожні півроку по 90 днів.

2. Безвіз не надає права на роботу, навчання і т.п. в країнах ЄС.



Мова йде лише здебільшого про ділові чи туристичні поїздки. Або, наприклад, поїздки з релігійною метою чи для відвідування родичів.

3. Для безвізової поїздки потрібно оформити біометричний паспорт. Старий паспорт можна лишити. Якщо в ньому є мультивіза – нею можна користуватися.
І взагалі можна не робити біометрику, а їздити зі старим закордонним паспортом, звертаючись, як і раніше, в посольства по візи. Так роблять, наприклад, деякі громадяни Молдови, бо мають право на безкоштовне оформлення “шенгенки”.

4. Дія безвізу розповсюджується на країни, які підписали Шенгенську угоду. Це 22 з 28 країн-членів ЄС. Але безвізовий режим не діятиме у Великій Британії та Ірландії (обидві не підписали Шенгенську угоду).

Також матимемо право їздити до країн, які не є членами ЄС, але до угоди долучились. Це Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія та Швейцарія. Також безвізовий режим розповсюджується на країни ЄС, які не входять у Шенгенську зону, але зобов’язалися підтримувати Шенгенське законодавство. Це Румунія, Болгарія, Хорватія.
Скоріш за все, так само буде й з Кіпром, але можливі нюанси через безпекову ситуацію та кризу з біженцями.

З собою на кордоні потрібно мати лише ті документи, які доведуть прикордоннику, що ви не обманюєте про мету своєї поїздки. Наприклад, заявляєте, що їдете туристом, а насправді збираєтесь працювати.
Загалом, попросити можуть документи, які і так повинні бути з собою. Це бронь готелю або запрошення, якщо збираєтесь жити в друзів чи родичів. Ще прикордонник може попросити підтвердити платоспроможність. Але це не означає, що треба везти з собою банківські виписки, довідку з роботи тощо. Достатньо продемонструвати платіжну електронну картку і, якщо попросять, баланс – у вигляді роздрукованого з банкомату чеку чи дзвінка на гарячу лінію банку.
Зазначимо, що всі ці речі інколи просять і зараз у тих, хто подорожує з шенгенською візою.

Джерело.