Психологи розповіли, які слова руйнують стосунки у парі

Прояв неповаги до партнера – найсерйозніший провісник розлучення, запевняє сімейний психотерапевт, професор психології університету Вашингтона (Сіетл) Джон Готтман, що разом із колегами уже 40 років досліджує відносини партнерів у шлюбі.

За тим, як чоловік і жінка спілкуються між собою, вчені навчилися прогнозувати, чи довго триватиме їхній шлюб. Серед тривожних ознак – постійна критика, відсторонення від партнера і занадто агресивний захист.



Але всі вони не такі небезпечні, як вираз зневаги, ті сигнали, які дають зрозуміти, що один із партнерів вважає іншого нижчим за себе. Насмішка, лайка, закочування очей, їдка іронія – все те, що б’є по самооцінці партнера. На думку Джона Готтмана, це найсерйозніша проблема.

Як навчитися стримувати зневагу і запобігти розлученню? От сім рекомендацій від експертів.

1. Проблема не в тому, що ви говорите, а в тому, як ви це робите

“Партнер відчуває ваше зневажливе ставлення за тим, як ви підсміюєтесь, лихословите, закочуєте очі і важко зітхаєте. Така поведінка отруює відносини, підриває довіру один до одного. Ваша мета – бути почутим, чи не так? Значить, вам потрібно подати своє повідомлення таким чином, щоб воно було почуте, а не загострило конфлікт”, — каже Крістін Вільке, сімейний психотерапевт.

2. Забудьте фразу «Мені все одно!»

“Промовляючи таке, ви насправді повідомляєте партнеру, що не збираєтеся його слухати. Він розуміє: все, про що б він не говорив, не має для вас значення. І це останнє, що ми хотіли б почути від партнера, чи не так? Демонстрація байдужості (навіть непряма, коли презирство помітне лише у виразі обличчя і жестах) швидко призводить відносини до завершення”, – пояснює Аарон Андерсон, сімейний психотерапевт.

3. Уникайте сарказму і злих жартів

«Уникайте насмішок і коментарів в дусі «Як я тебе розумію!» або «Ой, це було дуже смішно», сказаних уїдливим тоном. Знецінюють партнера і образливі жарти, у тому числі – і з приводу його статі («Так би і сказав, що ти хлопець») – підказує Лемель Файрстоун-Палермо, сімейний психотерапевт.

4. Не живіть у минулому

«Більшість пар починають проявляти неповагу, коли у них накопичується безліч дрібних претензій один до одного. Щоб уникнути взаємної зневаги, необхідно весь час залишатися в сьогоденні і відразу ділитися своїми почуттями з партнером. Ви чимось незадоволені? Скажіть про це прямо. Але і самі визнайте обгрунтованість тих зауважень, які партнер висловлює вам, – тоді в наступній суперечці ви, ймовірно, не будете настільки впевнені в своїй правоті», — радять Джудіт і Боб Райти.

5. Стежте за своєю поведінкою

«Ви помітили, що часто відмахуєтеся або посміхаєтеся, слухаючи партнера? Це сигнал того, що в стосунках є проблеми. Знайдіть можливість відпочити один від одного, особливо якщо ситуація загострюється, або спробуйте зосередити увагу на позитивних моментах вашого життя, на тому, що вам особливо подобається в партнері», – каже Челлі Памфрі, психолог-консультант.

6. Ніколи не кажіть партнеру: «Ти перебільшуєш»

«Коли ви стверджуєте, що ваша близька людина перебільшує або занадто гостро реагує, в дійсності це означає, що його почуття не важливі для вас. Замість того щоб зупиняти його фразою «ти приймаєш занадто близько до серця», прислухайтеся до його точки зору. Спробуйте зрозуміти, які причини такої гострої реакції, адже почуття не виникають просто так», – нагадує Аарон Андерсон.

7. Візьміть паузу і глибоко вдихніть

«Поставте перед собою завдання з’ясувати, що таке презирство, яким воно буває. Потім розберіться, як воно проявляється у ваших стосунках. Коли відчуєте в собі бажання зробити або сказати щось принизливе, глибоко вдихніть і спокійно скажіть собі: «стоп». Або знайдіть якийсь інший спосіб зупинитися. Демонстрація неповаги – погана звичка, на зразок куріння або обгризання нігтів. Докладіть зусиль, і ви зможете її побороти», – запевняє Бонні Рей Кеннан, психотерапевт..

Джерело.