Найголовніше питання – це фінансування США України, – Калинюк

Найважливіше питання в результатах візиту Павла Клімкіна до США та його зустрічі з Дональдом Трампом – це гроші, які американський уряд виділяє Україні.

Про це в ефірі інформаційного проекту «Перші про головне. Коментарі» (щобудня о 13:00-15:00 та 17:00-19:30 на телеканалі ZIK) заявила виконавчий директор Центру протидії корупції (ЦПК) Дарина Калинюк.

Сам Павло Клімкін відзначив два найважливіші аспекти своєї зустрічі: дружню атмосферу в Білому Домі та те, що США відповідальність за дотримання «Мінська» поклала на Росію.

«На даний момент і в конгресі, і в Держдепартаменті, і у всій адміністрації Трампа чиняться певні дії для того, щоб скоротити фінансування не лише України, а й усього світу. США – один з найбільших інвесторів МВФ. А без позик МВФ економіка України може бути зруйнованою», – пояснює Дарина Калинюк.

Тобто, на її думку, економічна та політична стабільність України напряму залежить від Міжнародного валютного фонду та США.

«Саме зараз американські експерти в галузях економіки та політики оцінюють, наскільки Україна виконує своє першочергове завдання. А першочергове завдання – це реформування країни зсередини. Тому головною умовою підтримки України урядом США є виконання Україною конкретних зобов’язань», – розповідає виконавчий директор ЦПК.

За її словами, першочергово американські експерти слідкують за виконанням Україною антикорупційних зобов’язань.

«Втримання незалежності НАБУ, створення антикорупційних судів, електронні декларації чиновників та верифікація цих декларацій – це головні обов’язки України перед МВФ та США. Якщо до адміністрації Трампа доходитимуть чутки про невиконання цих зобов’язань, то жодних грошей Україна не отримає», – пояснила Калинюк.

Джерело.