Тернопільщина лідирує за кількістю учасників ЗНО

230 053 випускників шкіл пройшли зовнішнє незалежне оцінювання. За кількістю учасників ЗНО лідирує: Тернопільська, Київська, Дніпропетровська, Львівська, Харківська, Одеська та Луганська області.

Про це повідомляє “Gazeta.ua” з посиланням на Український центр оцінювання якості освіти.

Загалом цього року для участі в ЗНО зареєструвалася 240 881 особа. Найпопулярнішими предметами серед випускників стали українська мова і література (239 945 заяв), історія України (182 219), математика (113 113).

94 старшокласники так і не склали тест. Серед них 36 учасників не змогли потрапити до пункту тестування через запізнення, а 58 осіб не пустили через відсутність одного з обов’язкових документів. Через такі випадки держава щороку втрачає значні кошти, витрачені на друк зошитів, пошук місць в аудиторіях та оплату роботи інструкторів.

Не обійшлося і без проблемних моментів. Учасники тестування скаржилися на погану якість друку в сертифікаційних зошитах – окремі слова були затерті, їх було неможливо прочитати.



А в завданні №20 було два ідентичні варіанти відповіді. Керівник УЦОЯО Вадим Карандій заявив, що наявність двох однакових відповідей ніяк не впливає на вибір правильної, отже і на результат тесту.

Після ЗНО з української мови і літератури до регламентних комісій 9 регіональних центрів оцінювання якості освіти надійшли 12 апеляційних заяв щодо порушення процедури проведення тестування. Як повідомили у відомстві, половина з них від учасників, у яких виявили заборонені засоби зв’язку: мобільні телефони, планшети тощо.

Результати тестування з української мови та літератури обіцяють оголосити до 15 червня.

А ті учасники, які з вагомих причин не з’явилися на тести, можуть взяти участь у додатковій сесії. Для цього необхідно протягом 5 днів після проведення тестування подати до регіонального центру оцінювання якості освіти документ, що підтверджує причину неявки на тести та відповідну заяву.

Джерело.