Ікона Матері Божої у… борщівській вишиванці

У храмі Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ у Борщові є доволі незвична ікона Матері Божої у традиційній для цієї місцевості чорні вишиванці. Люди, які вперше приходять до храму, відразу звертають увагу на цю ікону, адже раніше такого ніде не бачили. А й справді, така ікона – єдина в Україні. Її авторка – американська художниця українського походження Дарія Гуляк-Кульчицька.

– Дарія емігрувала з Борщова до Америки, – розповідає парох церкви Успіння Пресвятої Богородиці Богдан Боднар. – У далеку дорогу взяла із собою маленький образок Богородиці з церкви. Вже на чужині, з нагоди тисячоліття хрещення Русі-України вона перемалювала Богородицю на полотно і одягла її у борщівську вишиванку.



Перед тим, як приступити до роботи, вона довго молилася – дуже хотіла, щоб Господь благословив її задум. Відтак через кілька днів на полотні почали з’являтися перші обриси ікони. Художниця працювала з особливим трепетом. Матір Божа ніколи не полишала її, захищала і провадила, відтак художниця хотіла у такий спосіб прославити її. А борщівська сорочка на Богородиці нагадувала їй про рідний край. Ми вирішили створити копію образа в Україні. Взявся за таку відповідальну справу талановитий художник із села Верхняківці Микола Папірник. Відтоді ікона Богородиці у вишиванці стала нашою візитною карткою. Місцеві жителі вже звикли до цієї ікони, а от люди, які вперше в нашому храмі, ніколи не залишаються байдужими. Ми зробили маленькі образочки, які можна придбати в церковній крамниці. Часто роздаємо їх гостям фестивалю «Борщівська сорочка». А я коли їду кудись, ніколи не забуваю взяти з собою кілька екземплярів, щоб принагідно подарувати. Здебільшого Богородиця у борщівській вишиванці викликає подив і усмішки, та найголовніше, що ніколи не залишає байдужою. Отець Богдан каже, що ікона наділена особливою енергетикою і дарує спокій та мир у душі.

Джерело.